En delad bild. Den vänstra sektionen visar Elvira ett rum med inredning inspirerad av natur, hon håller en mindre djurskalle. Den högra sektionen visar Elvira som håller en stor djurskalle mot en grönskande bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elvira fastnade för skallar i våras – och nu är hon ofta ute och letar. I videoklippet får du se några av hennes favoriter och följa med ut i skogen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Privat

14-åriga Elvira samlar på djurskallar – visar upp sina favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Hon hittade sitt första kranium i våras – och fick blodad tand. Nu spenderar Elvira många timmar varje vecka letande döda djur i naturen.

– Jag har börjat tänka på saker på ett helt annat sätt, säger Elvira.

I 14-åriga Elviras rum hemma hos mamman utanför Hörby hänger kranier från olika djur på väggen. En bokhylla är fylld med många av de fynd som Elvira gjort de senaste månaderna.

– Jag älskar den så mycket. Naturen har tvättat den helt perfekt, säger Elvira och håller upp en kattskalle.

Ville spå i ben – hittade skallar

Det var egentligen för att leta efter djurben som hon begav sig ut i skogen – hon hade hört att man kunde spå med hjälp av ben – när hon i våras hittade en skalle för första gången.

När hon väl hittade ben att spå med tyckte hon inte att det var så roligt – men en ny hobby hade hon ändå fått: Att samla på djurskallar.

Elvira delar med sig av sina fynd på sociala medier. Där har hon även kommit i kontakt med andra som delar hennes hobby. Utanför internet känner hon dock ingen som pysslar med samma fritidsintresse som hon.

– Men många tycker det är jättespännande och vill veta mer, säger Elvira.

Vildsvin, grävling och katt hör till djuren hon hittat – men hennes drömfynd är ett annat.

– Jag skulle vilja hitta ett hästhuvud. Jag älskar hästar.

I videoklippet: Elvira visar några av sina djurskallar – och vi får även följa med henne ut i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.