• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mannen dömdes mot sitt nekande av Lunds tingsrätt. Foto: TT

43-årig man döms för våldtäkt mot barn – friades i romsk rättegång

Publicerad

En 43-årig man dömdes under fredagen till fyra års fängelse för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Fallet väckte stor uppmärksamhet, sedan Kvällsposten avslöjat att mannen friats från misstankarna i en ”romani kris” – ett parallellt romskt rättssystem.

I domen konstaterar Lunds tingsrätt att det är ställt utom rimlig tvivel att mannen har våldtagit och sexuellt ofredat sin styvdotter. Eftersom det saknas teknisk bevisning som binder mannen till brottet grundar sig domen till stora delar på olika vittnesmål.

Nekar till brott

Mannen själv nekar till brott.

Tingsrätten bedömer dock hans beskrivning av händelserna som ”anmärkningsvärt oklar och fattig på detaljer”. Styvdotterns utsaga om hur brottet gick till beskrivs å andra sidan som ”trovärdig och tillförlitlig”.

Hennes berättelse stöttas dessutom av annan bevisning, bland annat platsdata och trafik från 43-åringens telefon och en övervakningsfilm som visar hur mannen hindrar styvdottern från att gå till polisen. Enligt tingsrätten har han inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till sitt agerande.

Ledde till politiska avgångskrav

Kvällsposten granskning avslöjade också att två personer som varit aktiva i den romska rättsskipningen samtidigt arbetade för kommunen i romska rådet och RIKC, romskt informations- och kunskapscenter.

Granskningen ledde till att flera politiker krävde att Frida Trollmyr (S), ordförande i Malmös kulturnämnd och romska rådet, skulle avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.