Gabriella Nilsson, docent i etnologi på Lunds unversitet. Foto: SVT

70-plussarnas självbild har förändrats under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

En grupp forskare i Lund har studerat hur de som är över 70 år lever under pandemin. Över en natt hamnade alla i samma grupp, oberoende av hälsotillstånd. De betraktades som en riskgrupp och de fick restriktioner som de skulle förhålla sig till.

I över två månader har 70-plussarna varit en grupp som ska skyddas i samhället. De ska själva göra sitt bästa för att undvika coronasmitta och andra ska undvika att ha fysisk kontakt med denna grupp, som Folkhälsomyndigheten betraktar som sårbar.

Hur förhåller sig 70-plussarna till reglerna under coronapandemin?

Coronavirus i Skåne

Det ville en grupp forskare i Lund ta reda på detta och startade en webbenkät. De fick mängder av svar, framför allt från kvinnor i 70-75-års åldern.

Började tänka på döden

– Vi avslutade enkäten när vi fått in tusen svar, säger Gabriella Nilsson, docent i etnologi vid institutionen för kulturvetenskaper på Lunds unversitet.

Hon säger att de som är 70-plus över en natt blev en sårbar grupp.

– Staten kom och sa att de är gamla. Många svarar att de helt plötsligt fick förhålla sig till sin ålder och att de började tänka på döden, säger Gabriella Nilsson.

40-talisternas självbild ändras

Gabriella Nilsson och hennes forskarkolleger konstaterar att de flesta svarar att de är laglydiga och tar sitt ansvar. De stannar hemma, som myndigheterna sagt åt dem att göra. Men det finns också de som fuskar.

– De känner sig som fångar och många svarar att de fuskar och bryter mot reglerna. De går kanske och handlar fastän de vet att de inte bör göra det. Alla har heller inte möjlighet att få hjälp med till exempel inköp.

Gabriella Nilsson har i tidigare forskningsarbeten studerat vad åldergränser gör med individer.

– Det här är frågor som intresserar mig och det här handlar om 40-talisterna som kallats för evigt unga som är friska, välbärgade och har mycket att säga till om i samhället. Nu betraktas de som en riskgrupp.

Är det någonting som förvånar dig?

– Ja, det är många som säger att det är deras barn som bestämt att de ska stanna hemma. Några säger att barnen är poliser. Andra att de följer råden för barnens skull.

Dessa har gjort studien:

Janicke Andersson, lektor i socialt arbete vid högskolan i Halmstad, Lisa Ekstam, legitimerad arbetsterapeut och docent på medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Anna Axmon, docent vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Gabriella Nilssson, docent i etnologi vid institutionen för kulturvetenskaper på Lunds unversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet