De antisemitiska hatbrotten ligger konstant, berättar Zandra Brodd, chef för polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Region Syd. Foto: SVT

80 år sedan Kristallnatten – hatbrott mot judar fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 80 år sedan Kristallnatten som blev starten på Förintelsen under andra världskriget. Judar i Tyskland mördades, misshandlades och skickades till koncentrationsläger.

Men trots historien fortsätter hatbrotten mot judar – två fall i Lund utreds just nu av polisen.

– Ett av dem är extremt, det är en grov mordbrand och vi tror att det finns ett hatbrottsmotiv bakom, säger Zandra Brodd, chef för polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Region Syd.

Misstänkt mordbrand

I somras utsattes en man som är medlem i den judiska församlingen för en misstänkt mordbrand. Han hade också hotats tidigare. I oktober brann det hos en annan person som upprepade gånger hotats för att hon är judinna. Nu utreder polisen grov mordbrand.

– Mycket allvarligt, det finns ju ett regeringsbeslut på att vi ska jobba i riktning mot det här. För många gånger är det ju ett ofredande, det är ett olaga hot men som i det här fallet är det ju många människor som känner sig utsatta och känner sig rädda, säger Zandra Brodd.

Ingen är gripen för de här brotten och utredningen har inte heller kommit fram till om det går att koppla ihop dem men det här är prioriterade brott.

– I Malmö till exempel har vi ju en problematik med många grova brott, mycket skjutningar och så vidare, men det här är jätteviktigt och de kan inte ta poliser från den här gruppen till något annat, säger Zandra Brodd.

Brotten varken ökar eller minskar

De antisemitiska hatbrotten har varken ökat eller minskat enligt polisen, utan är ungefär lika många – i Malmö ett tjugotal varje år under de senaste åren. Men den här typen av brott är svåra att utreda och bara fyra procent klaras upp.

– Det är ganska typiskt att vi har okända gärningsmän och det beror antingen på att det skrivs saker, lämnas brev eller skriks saker åt någon på gatan, säger Zandra Brodd.

Hon berättar att det ofta i de fallen rör sig om olaga hot eller ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.