Att föreningsvärlden är relativt insynsskyddad gör att den kan användas för att fuska med bland annat bidrag och pengar.
– Det är det som gör att vissa element med osunda syften kanske väljer att starta en ideell förening, för det finns ingen insyn, säger Magnus Budo Ericsson, granskningsledare på Skatteverket.
Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, säger att fusket kan handla om att blåsa upp föreningens medlemsantal eller kostnader, för att på det sättet få mer bidragspengar.
Och att pengarna sen används till annat än det var tänkt för: bland annat för att berika sig själv och närstående.
– Det är mer en förskingringsliknande brottslighet. Man har fått pengar som man använder för ett helt annat ändamål än de var tänkta för, privat konsumtion eller resor, säger Henric Fagher.
Flera åtal
Förra året startade Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Göteborgs stad ett samarbete för att komma åt fusk i föreningar. Det har lett till flera åtal.
Och nu kraftsamlar myndigheterna för att bredda projektet till fler städer för att komma åt fusket i just ideella föreningar.
Även Skatteverket är med i samarbetet eftersom ideella föreningar ofta är skattebefriade – men som är något som kan utnyttjas.
– Det gäller för oss på Skatteverket och myndigheter som ger ut bidragen att hitta de som har osunda syftena som ligger i gråzonen. Vi ska givetvis försvåra, säger Magnus Budo Ericsson.
SVT avslöjade solresor för föreningspengar
SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning har avslöjat hur föreningstoppar i två föreningar med kopplingar till KFUM åkte på solresor, köpte märkeskläder och betalade för hundratals utemåltider med föreningarnas pengar.
De två ledarna i föreningarna RIksorganisationen Hikari och KFUM Infinite förnekar att pengarna använts orätt.