Bild från Östra kyrkogårdens muslimska avdelning. Det var här 15 åringen upptäcktes i begravningssällskapet med skarpladdat vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här på Östra kyrkogårdens muslimska avdelning dök 15 åringen upp mitt under begravningen med skarpladdat vapen. Åklagaren misstänker att han har fått ett morduppdrag- att skjuta en eller flera begravningsgäster. Foto: Joel Sund/SVT

Åklagaren: 15-åring gick på begravning med uppdrag att döda

Uppdaterad
Publicerad

Medan begravningssällskapet sörjde den ihjälskjutne 27-åringen stod en objuden 15-åring bredvid och förberedde sig för att skjuta mot sällskapet. Han var skickad med ett morduppdrag enligt åklagare Pär Andersson.

I mitten av september samlas begravningssällskapet på Östra kyrkogården för att ta farväl av den 27-åring som sköts till döds på Ramels väg på Rosengård den 26 augusti.

Här finns också en 15-åring beväpnad med skarpladdad pistol. Han är på begravningen med uppdrag att döda en eller flera anhöriga till den mördade 27-åringen. Det misstänker åklagare Pär Andersson.

– Man kan väl säga att han övermannas av begravningsgästerna. Man upptäcker att han avviker och på något sätt upptäcker man att han har skjutvapen som är skarpladdat. Han blir fråntagen vapnet, säger Pär Andersson.

Sitter häktade

15-åringen sitter nu häktad för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Även en 30-åring sitter häktad för medhjälp till förberedelse till mord. Nu undersöks om händelsen har kopplingar till pågående gängkriminalitet.

– Vi håller på att utreda och se vad vi kan komma bakåt i, de som har deltagit i planering och annat. Vi får väl se vad det landar i, säger Pär Andersson.

Åklagare Pär Andersson jobbar utifrån teorin att 15 åringen kommit till begravningen för att ta livet av en eller flera begravningsgäster. Motivet är oklart, men kan ha koppling till pågående gängkonflikter. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.