Vi möter dem i Lindängen utanför den fritidsgård som startats upp flera gånger, men som också lagts ner. Gänget från Göteborg ska träffa Lindängenbor för att hjälpa dem att själva ta tag i sin situation, för att själva rusta upp sin förort och få bort kriminalitet och sociala problem.
De är inbjudna till Malmö av Tico Andreani som jobbar på Motettens Folkets Hus i Lindängen.
– Det behövs här. Ungarna här måste organisera sig för att få till ett ungdomshus till exempel, säger han.
Behöver redskap
Tidigare har inte något liknande funnits i Malmö
– Killarna här är organiserade som vänner, men inte som förening. Och de har inte de verkytg som behövs, dem som Pantrarna kommer ner och ger dem nu, säger Tico Andreani.
Det var för två år sedan som Pantrarna bildades i Biskopsgården i Göteborg. En fritidsgård skulle stängas vilket rörde upp invånarnas känslor. De organiserade sig och gjorde motstånd, och lyckades.
– Ja absolut. Vi gick till stadsdelsnämnden och krävde våra rättigheter, säger Yassin Ben Salah, strateg i Pantrarna.
Black Power-rörelsen
Namnet och inspirationen kommer från den amerikanska Black Power-rörelsen. På 60-talet grundade Bobby Seale Svarta Pantrarna. Skillnaden i Sverige är att de svenska Pantrarna inte använder våld som metod.
I Lindängen hoppas invånarna på förändring:
– Vi själv går runt som fältgrupp, tar hand om området, fixar gatubelysningen och är förebilder för de unga, säger Hassan Tanji, boende i Lindängen som själv kommer aktivera sig för en lokal Panterförening.
Välbesökta möten
I Malmö höll Göteborgspantrarna förra veckan tre välbesökta möten i olika delar av Malmö. Huvudbudskapet var:
– Alla makt åt folket, och folket är vi. Enkelt, säger Homa Badpa, sekreterare i Pantrarna.