Theresia Kromnow och Marie Andersson från Kristianstads kommun står inne på Oxhagens förskola på Sommarlust i Kristianstad och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rad åtgärder vidtogs efter att en förskolepedofil skakade Kristianstad för nästan tio år sedan. I videoklippet visar Theresia och Marie runt på en ombyggd förskola. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Alla förskolor i Kristianstad har byggts om – för att minska risken för sexövergrepp

Publicerad

Stopp för ensamarbete och mobiler. Det är två vanliga åtgärder efter att sexualbrott på förskolor upptäckts. I Kristianstad har kommunen byggt om samtliga förskolor efter att en barnskötare dömdes för våldtäkter och sexuella övergrepp på förskolebarn – för att minska risken för liknande händelser.

Det var sommaren 2015 som en 40-årig man greps på nöjesparken High Chaparral, misstänkt för att ha tafsat på en tioårig flicka.

Vid husrannsakan hittades 300 barntrosor i mannens bostad – och under utredningens gång skulle det uppdagas att mannen begått flera våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn när han jobbat som barnskötare på olika förskolor i Kristianstads kommun.

Sexövergrepp på förskolor

Händelsen skakade kommunen. Mannen, som hade jobbat på 32 av kommunens då 57 förskolor, dömdes till 6,5 års fängelse.

Vanligast med nya rutiner vid ensamarbete

SVT Nyheter har varit i kontakt med ett tiotal kommuner där förskolepersonal har dömts för olika typer av sexualbrott mot barn på sin arbetsplats.

Efter att brotten inträffade var den vanligaste åtgärderna att man införde nya rutiner kring moment där personalen var ensamma med barnen, som vila, toalettbesök och blöjbyte. Då handlar det både om insynen i den fysiska miljön och vem som får vara med barnet. Flera kommuner införde också skärpningar eller förbud kring mobilanvändning på arbetstid och dubbelbemanning för hela arbetsdagen.

Svårt att bygga bort risker

Hur man bäst förebygger sexuella övergrepp på förskolor är en komplex fråga enligt forskaren Christian Eidevald, som studerat ämnet.

– Det främsta förebyggande arbetet, som det finns evidens för, det är den gemensamma dialogen på arbetsplatsen om vad som är ett gott förhållningssätt med barnen, var man sätter gränser, säger han.

Hans uppfattning är att en person som vill begå övergrepp hittar sätt att runda exempelvis mobilförbud.

– Att bygga bort risker, som att sätta fönster i skötrum, skapar en annan problematik kring barnets integritet. Det ger en känsla av att man gör något, men är kanske mer symboliskt än skyddande, säger Christian Eidevald.

Rektor: ”Alltid två i personalen”

Sedan 2015 har Kristianstads kommun byggt om samtliga av sina förskolor för att man ska ha bättre överblick av lokalerna – till exempel satt in fönster in i rummen där blöjbyten sker. Man har även förbjudit de anställda från att använda privata mobiltelefoner på arbetstid och så har man tagit bort ensamarbete.

– Det är alltid två i personalen vid öppning och stängning och vi ser alltid till att en av dem är ordinarie personal, säger Theresia Kromnow som är rektor på Oxhagens förskola på Sommarlust i Kristianstad.

Tre silhuetter av människor står mot en röd tegelvägg. Den vänstra silhuetten har en viss form av detaljer som antyder kroppsdelar. Den centrala silhuetten visar ett öga och en hand som döljer ett meddelande. Den högra silhuetten visar en hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre aktuella fall av sexbrott på förskolor – och så har kommunerna agerat efteråt. Foto: SVT, Texturelabs, Storyblocks

Sexualbrott mot förskolebarn

SVT Nyheter har tagit del av 11 domar, mellan 2014 och 2023, där förskolepersonal dömts av tingsrätt för olika typer av sexualbrott mot barn, begångna på förskola. Två av personerna friades i hovrätt.

Under hösten 2024 har två fall av sexualbrott mot förskolebarn uppmärksammats.

I Ljusdal har nio barn utsatts för övergrepp. Mannen är nu avliden och inget åtal kommer väckas.

I Flen har åtal väckts mot en man misstänkt för grov våldtäkt av ett barn på förskolan där han arbetade. Mannen har erkänt brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskolor

Mer i ämnet