Enligt regionrådet och regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), har alla partier bjudits in, till skillnad från samtalen som förs på riksnivå.
– I första hand vill vi se vad vi kan göra inom våra egna verksamheter i regionen. Vi har ju hand om alla tåg, bussar, vårdcentraler och sjukhus. Om vi kan komma till rätta med otryggheten som finns där, har vi kommit en bit på vägen, säger regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), till SVT Nyheter Skåne.
Belysning och kroppskameror
I sin inbjudan skriver alliansledarna:
”Vi har tillsammans ett ansvar för att se till så att rädslan och passiviteten inte breder ut sig. Allians för Skåne vill därför bjuda in två representanter från varje parti i regionfullmäktige till förutsättningslösa samtal för att ta fram ett antal konkreta åtgärder för ökad trygghet både inom Region Skånes verksamheter och i hela samhället.”
– Vi vet att många busschaufförer som kör nattetid känner sig otrygga och vi har också problem vid hållplatser när det är mörkt. En åtgärd skulle vara att förbättra belysningen vid hållplatserna. Vi vill också verka för en lagändring så att vårdpersonal ska få använda kroppskameror. Personalen på akuten känner sig ofta rädd på natten när det till exempel kommer in personer efter skottlossningar, säger Carl Johan Sonesson (M).
Från vänster till höger
Regionens största oppositionspartier, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, har hittills tackat ja till att delta i samtalen.
Sonesson vill också belysa hur otryggheten kan komma att påverka tillväxten negativt, om företagare väljer andra städer före Malmö.
– Vi vill verkligen göra något och inte bara prata om den här frågan. Vi vill se vad vi kan bli överens om från vänster till höger. Vad vi sedan kommer fram till, får samtalet utvisa, säger regionrådet och regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), till SVT.
Fram till 2022 styrs Region Skåne av Alliansen som består av Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna.