Alliansen tar över styret av regionen

Uppdaterad
Publicerad

Under regionfullmäktige på måndagen röstas det nya styret i Skåne fram. Efter att Socialdemokraterna erkänt sig besegrade blir det ett minoritetsstyre av Alliansen de kommande fyra åren. Carl Johan Sonesson (M) valdes som ny ordförande i regionstyrelsen.

Under valet av regionfullmäktiges ordförande lämnade varken S eller SD in någon kandidat, då de båda såg sig besegrade av Alliansen.

– Vi har önskat blocköverskridande samarbete men så blir det inte. Vi tycker det är synd att det inte blir så men vi går i opposition i dag, säger Henrik Fritzon (S), avgående ordförande i regionstyrelsen.

Socialdemokraterna har inget förslag till ordförande i regionfullmäktige.

– Region Skåne hade behövt ett majoritetsstyre men vi har inte heller förslag till ordförande i regionfullmäktige, säger Niclas Nilsson (SD), gruppledare i region Skåne.

Henrik Fritzon (S) avgår som ordförande i regionstyrelsen och lämnar över till Carl Johan Sonesson (M). Foto: Gunilla Fritze

Carl Johan Sonesson (M) valdes som ny ordförande i regionstyrelsen.

– Jag hoppas på ett gott samarbete. Jag vill särskilt gratulera Carl Johan Sonesson till det viktigaste uppdraget som regionstyrelsens ordförande, säger Henrik Fritzon (S) och överlämnar ordförandeklubban.

– De utmaningar vi har framför oss bygger på att vi kan hitta kompromisser. Ditt ledarskap har varit väldigt öppet och trevligt. Du är eftertänksam och har fått oss andra att stanna upp, säger Carl Johan Sonesson (M) och vänder sig till sin företrädare.

Annette Linander (C) valdes till förste vice ordförande och Henrik Fritzon (S) till andre vice ordförande. Annika Annerby Jansson (M) valdes till ordförande i fullmäktige.

S, V och Mp har i dag tillsammans 57 mandat, Alliansen 62 och Sverigedemokraterna 30 mandat.

Förra mandatperioden var det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styrde Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.