Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Allt fler tiggare attackeras

Uppdaterad
Publicerad

De blir slagna med flaskor, dränkta i avgaser och ditsatta för stöld. Bara de senaste två månaderna har situationen för Skånes tiggare blivit allt värre.

Skånepolisen får allt fler samtal från upprörda skåningar.

– Folk ringer in till oss och säger att ”nu sitter det någon där och där, är det verkligen tillåtet?” Man vill att vi ska komma och köra bort dem, säger Ewa-Gun Westford, informatör hos Skånepolisen.

Tiggardebatten

Limhamn 5 juli:  Utanför en livsmedelsbutik slår en man en tiggare i huvudet med en påse ölburkar.

 Eslöv 24 juli:  En man som tigger pengar i centrala Eslöv blir slagen med en krycka i huvudet av en förbipasserande.

Örkelljunga 27 augusti:  En tiggare attackeras med tjocka dieselavgaser från en bil, chockad flyr hon från platsen.

Sjöbo mitten på augusti:  En man ger en stulen surfplatta till en kvinna, sen ringer han polisen och anmäler henne för stöld.

– Jag tror att det är en allmän tendens. Dels har vi ju många personer som sitter och tigger utanför olika varuhus och butiker, det är en del. Det finns en upplyft debatt i samhället där det är uppe i måga forum och diskuteras och man lyfter det politiskt också, säger Ewa-Gun Westford.

”Har blivit påträngande”

Men vad tycker egentligen skåningarna och tiggarna, vi frågade några:

– Att folk blir aggressiva det förstår jag ju. För det har blivit så pass mycket och nu är det överallt, säger Patrik Larsson. Man kan ju inte gå in i en affär utan att de kommer fram till en och tjatar. Det har blivit påträngande.

– Jag tycker det är sorgligt att se. Det är en medmänsklig sorg att de behöver ta till sådana metoder för att överleva, säger Anna Neuhauser.

– När min fru och jag kör ner i stan i Malmö så då är det ju två, tre, fyra tiggare överallt. De skulle förbjudas, självklart,  säger Bengt Nilsson.

Ja, många skåningar börjar bli trötta på tiggarna och på Skånes Stadsmissionär man rädd för att det kommer bli vanligare med attacker mot dem.

– Det gör någonting med oss när vi tvingas ta ställning till om vi ska ge. Det rör vårt samvete, diskussionerna hörs oftare och oftare kring vem som bär ansvaret. Så min rädsla är att attackerna kommer öka, säger Therese Wihlborg, socialchef på Skåne stadsmission.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggardebatten

Mer i ämnet