Bild på ett barn som håller hand med en vuxen. Intervju med Sandra Segler socialsekreterare Malmö stad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalbristen inom socialtjänsten utgör en allvarlig risk för både välfärden och samhällets trygghet, enligt en rapport. I klippet berättar Sandra Segler, socialsekreterare Malmö, om det påverkar personalen i Skåne och Blekinge. Foto: TT/ Lina Dahlberg SVT

Allvarlig personalbrist pressar socialtjänsten i Skåne och Blekinge

Publicerad

Socialtjänsterna i Skåne och Blekinge har akut personalbrist. Och det är en stor utmaning att rekrytera socialsekreterare och biståndshandläggare. Utan omedelbara åtgärder riskerar stödet till utsatta grupper att försämras, enligt en rapport.

En ny rapport från fackförbundet Vision visar bristen på personal är i ett särskilt allvarligt läge, då socialtjänsten förändras och ny lagstiftning ställer krav på mer förebyggande arbete.

För mycket stress hos personalen

Enligt rapporten är det avgörande att kommunerna tar situationen på allvar för att säkerställa att Skånes och Blekinges socialtjänster kan fortsätta att fungera effektivt och möta invånarnas behov, vilket i slutändan påverkar hela samhällets trygghet och välfärd.

– Man vill hjälpa människor och man vill jobba effektivt och kunna hjälpa människor tidigt. Och när man inte får möjlighet att göra det, och det går värre för familjen på grund av att man har för mycket att göra, då känns det tungt helt enkelt, berättar Sandra Seger socialsekreterare Malmö stad.

Fackförbundet Vision kräver omedelbara åtgärder

Fackförbundet varnar för att detta kan leda till en försämring av välfärdstjänster och en ökad stress för den befintliga personalen, som redan kämpar med hög arbetsbelastning. För att motverka denna utveckling krävs omedelbara åtgärder, inklusive bättre arbetsvillkor, riktade rekryteringsinsatser och ökat stöd för att behålla nuvarande personal enligt rapporten.

Utifrån Visions rapport kan det bli en minskning på 156 yrkesverksamma socialsekreterare fram till år 2035, därmed finns det en risk att socialtjänsten inte längre kan upprätthålla sina grundläggande uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.