Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och fram till 2019 utvisade Sverige inte till landet på grund av situationen där.
Det året gjorde Migrationsverket ett nytt ställningstagande där man bedömde att det är möjligt att utvisas till Syrien då vissa områden ses som säkra samt att det finns en möjlighet att köpa sig fri från militärtjänstgöringen.
I dagsläget görs individuella prövningar innan någon utvisas till Syrien och SVT Nyheter Skånes granskning visar att nästan tre av fyra som dömts till utvisning till landet sedan 2016 är kvar i Sverige.
”Som den är på pappret”
Amnesty är dock kritiska till att Sverige överhuvudtaget utvisar till Syrien.
– Vi har sett att bedömningarna enligt vår uppfattning är felaktiga. Man utgår inte från situationen som den är i realiteten utan mer som den är på pappret, säger Madelaine Seidlitz.
– Det finns ett absolut förbud att återsända till ett land där det finns en risk att man utsätts för tortyr och det kan man säga att det ofta blir en fråga om när det gäller Syrien.
Amnesty är även kritisk till att Migrationsverket bedömer att man kan köpa sig fri från militärtjänstgöringen i Syrien.
– Det är konstigt att svenska myndigheter anser att man ska begå brott enligt syrisk lagstiftning, vilket det kan vara att köpa sig fri från militärtjänstgöring, säger Madelaine Seidlitz.
Utgår från landets info
Migrationsverket framhåller i sin tur att man utgår från den information man har från landet.
– Våran uppgift som myndighet är att ta ställning till om en person riskerar förföljelse vid återvändande och ser man att det finns ett regelverk för att undvika det – då är det det Migrationsverket har att tillämpa, säger myndighetens rättschef Carl Bexelius.