Kammaråklagare Liselott Herschend.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Liselott Herschend menar att utvisningar som inte blir av i förlängningen kan påverka trovärdigheten för rättsystemet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Åklagare om utvisningar som inte blir av: ”Problem för trovärdigheten för rättssystemet”

Publicerad

Åklagarna yrkar på straff som inte går att verkställa. Det blir resultatet när personer döms till utvisning men sen blir kvar i Sverige av olika skäl.

– I slutändan blir det kanske ett problem för trovärdigheten för rättssystemet, säger kammaråklagare Liselott Herschend.

Hon säger att åklagare enligt direktiv från Högsta domstolen ska yrka på utvisning även om det till exempel finns en väpnad konflikt i hemlandet, eftersom det är något som kan ändras längre fram.  

– Vi har ju en skyldighet att yrka på utvisning om det finns förutsättningar för det. Och sedan blir det en senare fråga så att säga om straffet kan verkställas. 

Utvisning på grund av brott

Frustrerande för gränspolisen

Både den förra S-regeringen och den nuvarande M-ledda regeringen har arbetat för att fler brott än i dag ska leda till utvisning.

Samtidigt finns det en rad länder som är svåra att utvisa till, vilket gör att dömda brottslingar blir kvar i Sverige trots att de skulle ha lämnat landet efter fängelsestraffet.  

– Det är frustrerande för oss och jag tror också att det kan uppfattas som otroligt frustrerande ute i samhället, att vi inte får det resultatet som vi vill. Men för att vi också ska lyckas i vårt jobb så är det så många olika parter som är involverade för att vi ska lyckas, säger Cajsa Velden, gränspolischef på Noa.

Relationerna till andra länder

Både Liselott Herschend och Cajsa Velden lyfter relationerna till mottagarländerna som viktiga för att deras arbete ska få det resultat som är tänkt. Till exempel blir det problem om en person själv motsätter sig utvisning.

– Man kan förstå att det uppfattas som stötande. Men det är mottagarlandet som bestämmer förutsättningarna för att ta emot sina medborgare. Det kräver att Sverige kommer överens med andra länder i större utsträckning än vad man gör i dag, säger Liselott Herschend.

Siffror som visar fyra av tio som fått uppehållstillstånd efter att ha dömts till utvisning. Silhutter av fyra personer som står framme och sex som står längre bak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra av tio som utvisats till Syrien efter brott har fått nya uppehållstillstånd efter att de kommit ut ur fängelset. I videon kommenterar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius detta. Foto: SVT Design

SÅ HÄR GJORDE VI GRANSKNINGEN

  • Den svenska gränspolisen hade i september 2023 över 780 öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
  • SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
  • Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
  • Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
  • SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
  • 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
  • Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet