– Jag är nöjd att jag fick uppehållstillstånd. Jag försöker leva som vanligt, jobba och komma in i samhället.
Så säger en av de utvisningsdömda män som fått uppehållstillstånd efter fängelsestraffet och därmed inte kunnat utvisas.
Han dömdes 2020 för våldtäkt, men har sedan fängelsestraffet fått flera tillfälliga uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket bedömer att han i hemlandet riskerar förföljelse som innebär en fara för hans liv.
Internationella förpliktelser
SVT Nyheter Skånes granskning visar att drygt 40 procent av de som dömts till utvisning till Syrien sedan 2016 har fått nya tillfälliga uppehållstillstånd efter avtjänat fängelsestraff. Detta eftersom Migrationsverket beslutat att de har skyddsskäl och därför inte kan utvisas.
– Det är en del av våra internationella förpliktelser i grund och botten. Det är ingen mänsklig rättighet att få ett uppehållstillstånd, men man har rätt att inte utvisas till ett land där man riskerar att dödas eller torteras, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.
”Ska inte ha tillgång till välfärden”
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard vill nu se åtstramningar för de som dömts till utvisning – men inte kan resa till sina hemländer. Det handlar bland annat om att de inte ska ha rätt till välfärden på samma sätt som idag.
– Välfärden ska inte gå till de som begått allvarliga brott och egentligen borde lämna landet, säger hon.
Så gjorde vi granskningen
- Den svenska gränspolisen hade i september 2023 över 780 öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
- SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
- Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
- Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
- SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
- 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
- Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
- Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.