Bild på svart skåpbil till vänster och bild på Jimmy Modin presstalesperson på polisen till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen får in larm och svarta skåpbilar över hela Skåne de senaste dagarna. Hör mer i videoklippet. Foto: Privat bild och Polisen

Anmälningar om svarta skåpbilar strömmar in – polisen vill lugna skåningarna

Publicerad

I Ystad inleddes tidigare i veckan en förundersökning efter att en tioårig flicka sagt att en man med godis försökt locka in henne i sin svarta skåpbil.

Sedan det uppmärksammats i media har anmälningar om svarta skåpbilar över hela Skåne strömmat in till polisen.

I veckan har varningar om svarta skåpbilar på vitt skilda platser i Skåne spridits flitigt i sociala medier. Det har varnats för bilar i bland annat Kristianstad, Hörby, Skivarp och Helsingborg. Skolor har skickat ut mejl till föräldrar om att bilar synts till. Och anmälningar har också kommit in till polisen.

Väckt stor oro

Rapporterna om det misstänkta kidnappningsförsöket i Ystad – och även en anmälan om ett kidnappningsförsök i Höganäs som det rapporterades om samma dag – har väckt stor oro, menar Jimmy Modin som är presstalesperson på polisen.

– Vi vill att man noga tänker sig för. Har man gjort en iakttagelse så ska man kontakta polisen så att vi kan göra en bedömning, och inte sprida oro på sociala medier, säger Jimmy Modin.

Har lagts ner

Alla ärenden som polisen fått in om skåpbilar har lagts ner – förutom det i Ystad där förundersökningen fortfarande pågår. Ärendena har utretts innan de lagts ner. Jimmy Modin tar upp ärendet i Kristianstad som ett exempel.

– Där är det någonting som har hänt och barnet har blivit skrämt – men inget som vi bedömer vara brottsligt, säger Jimmy Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.