Annika tog 20 000 sprutor – helt i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Ny diabetesforskning från Malmö/Lund ger diabetiker hopp om bättre diagnoser och effektivare behandlingar

Annika Jonsson från Höör har i åratal tagit insulinsprutor mot sin diabetes, men nu har hon istället gått över till tabletter.

När Annika Jönsson var 19 år fick hon beskedet att hon har diabetes. Ett nytt liv började med total koll på allt hon stoppade i sig och med fem insulinsprutor om dagen.

– En långtidsverkande på morgonen, inför frukost, inför lunch, inför middag på kvällen och även ibland inför sänggåendet, säger Annika Jönsson.

Det är professor Leif Groop vid Lunds diabetescentrum, CRC, som leder en forskningsgrupp där man har undersökt 11 000 skånska diabetespatienter och kommit fram till att uppdelningen i diabetes typ 1 och typ 2 är alldeles för trubbig. Och att diagnoserna är på väg att bli bättre. Leif Groop:

– Idag ställer vi diagnosen diabetes med att mäta en enda sak, blodsocker eller glukos.  Det är en metabolit i en ämnesomsättningsprocess där det finns tusen. Det är samma som att ställa diagnosen på en infektionssjuk med att mäta feber. Ingen skulle nöja sig med det idag.

Avancerade tester kan ge bättre diagnoser

Rapporten ska publiceras om några månader men forskarteamet menar att mer avancerade blodprover och genetiska analyser ska kunna leda till bättre diagnoser och effektivare behandlingar.

– Jag tror att man rent från början kommer att få mer information om vilken behandling ha största möjligheten att lyckas. Man kan få med sig den här informationen redan när man får diagnosen, säger Leif Groop.

Efter fjorton år på sprutor, träffade Annika Jönsson, en läkare som tillhör det här forskningsteamet. Cirka 20 000 sprutor efter sin diagnos fick hon rådet att istället ta en tablett om dagen. Annika Jönsson:

Över en natt så slutade jag ta mina sprutor och började ta en tablett på morgonen och det är helt fantastiskt

Betyder det att du har tagit sprutor fem ggr om dagen, helt i onödan?

– Så kan man ju se det!

På väg att bli folksjukdom

Skåne får 11 nya diabetesfall varje dag och framförallt den variant som idag kallas typ 2 håller på att bli en folksjukdom i stora delar av världen. Nu hoppas forskarteamet i Malmö/Lund att deras forskning ska leda till bättre diabetesvård. Och Annika Jönsson håller med:

– Jag hoppas ju att den kunskapen sprids runt om i  landet. Det ska inte spela roll om jag tillhör ett sjukhus i en stor stad där man är i framkant eller om jag går på min vårdcentral i nån liten by. Behandlingen ska vara densamma, oavsett var i landet man bor.

– Vår förhoppning är ju att detta forskningsprojekt övergår till rutin inom en femårs-period, professor Leif Groop.

– Eftersom man vet att diabetes ökar enormt och är en av våra största folksjukdomar så känner jag att det är bara fantastiskt om forksningen går framåt så att fler människor kan få rätt behandling. För så roligt är det itne att ta sprutor när man inte behöver, avslutar Annika Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.