I Malmö finns två värmestugor, en för vuxna och en för unga upp till 25 år. Där kan de som behöver få mat, tak över huvudet, duscha och gå på toaletten.
– Vi har plats för ett 50-tal personer som kan vila men inte sova i värmestugan. Vi har andra besökare som enbart kommer hit för att äta, säger Liv Palm, enhetschef för Skånes Stadsmission.
Maten som serveras i värmestugan för vuxna har Kontrapunkt hittills stått för, men inte längre. Fryshuset, som sköter värmestugan för de unga,tar över matansvaret.
– Vi vill se om det finns saker som strider mot våra riktlinjer utifrån de uppgifter som kommit från tidigare medlemmar i Kontrapunkt, säger Jonas Magnusson, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö.
Han följer också vad kollegerna på kulturförvaltningen och studieförbundet ABF kommer fram till i sina utredningar kring Kontrapunkt.
Flera utredningar parallellt
Malmö stad bidrar med drygt 4,9 miljoner kronor till de båda värmestugorna. Det finns ett partnerskapsavtal mellan kommunen och de ansvariga för driften av värmestugorna, Skåne Stadsmission och Fryshuset. Dessa samarbetar i sin tur med Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan och tills nu även med Kontrapunkt.
– Samarbetat med Kontrapunkt har fungerat bra i vår värmestuga men de kommer så länge utredningarna pågår inte att vara med i vår styrgrupp, säger Liv Palm på Skåne Stadsmission.