En person står i en kontorsmiljö och håller i en tomte av choklad i ena handen och en påse med prinskorv i den andra. I bakgrunden syns en växt och fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet går forskaren Emily Sonestedt ut vad faran kan vara med olika julklassiker. Foto: Otto Johansson/SVT

Här är julbordets största hälsofällor – enligt forskningen

Publicerad

Julmust, prinskorv och pepparkakor är självklara på julbordet – men vad är det egentligen du ska vara försiktig med att inte överkonsumera under högtiden? Det reder forskaren Emily Sonestedt ut.

I två olika forskningsprojekt har nutritionisten Emily Sonestedt studerat matvanorna hos stora försöksgrupper och över tid kunnat se vilken mat som leder till sjukdomar och för tidig död.

I den ena har forskarna tittat på sockerintag och kommit fram till att sockrig läsk är det sämsta hälsoalternativet.

– Det är lätt att dricka alldeles för mycket, man blir inte mätt, säger Emily Sonestedt.

Den andra studien har undersökt hur ultraprocessad mat kan öka risken för tidig död.

Vad ska man undvika på julbordet?

Både ultraprocessad mat och sötsaker är högaktuella i jultider och där finns några vanliga julläckerheter som forskningen pekar på att man bör äta med måtta.

– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt.

I klippet går Emily Sonestedt igenom några av julens vanligaste läckerheter men ger också tips på vilken julmat som är bra för hälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.