I två olika forskningsprojekt har nutritionisten Emily Sonestedt studerat matvanorna hos stora försöksgrupper och över tid kunnat se vilken mat som leder till sjukdomar och för tidig död.
I den ena har forskarna tittat på sockerintag och kommit fram till att sockrig läsk är det sämsta hälsoalternativet.
– Det är lätt att dricka alldeles för mycket, man blir inte mätt, säger Emily Sonestedt.
Den andra studien har undersökt hur ultraprocessad mat kan öka risken för tidig död.
Vad ska man undvika på julbordet?
Både ultraprocessad mat och sötsaker är högaktuella i jultider och där finns några vanliga julläckerheter som forskningen pekar på att man bör äta med måtta.
– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt.
I klippet går Emily Sonestedt igenom några av julens vanligaste läckerheter men ger också tips på vilken julmat som är bra för hälsan.