En hand håller en flaska röd läsk, en chokladtomte klädd i röd dräkt och en förpackning med kex på ett bord. Bakgrunden visar växter, vilket skapar en festlig stämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Emily Sonestedt reder ut vad du ska – och inte ska äta på julbordet. Foto: Otto Johansson/SVT

Här är julbordets största hälsofällor – enligt forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Julmust, prinskorv och pepparkakor är självklara på julbordet – men vad är det egentligen du ska vara försiktig med att inte överkonsumera under högtiden? Det reder forskaren Emily Sonestedt ut.

I två olika forskningsprojekt har nutritionisten Emily Sonestedt studerat matvanorna hos stora försöksgrupper och över tid kunnat se vilken mat som leder till sjukdomar och för tidig död.

I den ena har forskarna tittat på sockerintag och kommit fram till att sockrig läsk är det sämsta hälsoalternativet.

– Det är lätt att dricka alldeles för mycket, man blir inte mätt, säger Emily Sonestedt.

Den andra studien har undersökt hur ultraprocessad mat kan öka risken för tidig död.

Vad ska man undvika på julbordet?

Både ultraprocessad mat och sötsaker är högaktuella i jultider och där finns några vanliga julläckerheter som forskningen pekar på att man bör äta med måtta.

– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt.

Varför kan det vara hälsofarligt att äta prinskorv? Emily Sonestedt förklarar vad det kan leda till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.