Hotellet sett från Fritidsparken. Foto: Belleville arkitektkontor

Anrikt badhus i Ystad blir hotell

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbadet som invigdes 1961 i Ystad har hållit hög kvalitet genom åren. Men 2014 tog det stopp. En renovering skulle bli för dyr och badhuset stängdes. Nu ska byggnaden väckas till liv i ny tappning som hotell och kongresscenter.

– Jag har själv varit här mycket både som barn och som vuxen med min familj, så det finns många fina minnen, säger Martin Jönsson, entreprenör och initiativtagare till Hotell Fritiden som blir Fritidsbadets nya namn.

Idén om ett hotell dök upp när Ystads kommun utlyste en markanvisningstävling om Fritidsbadet. Tillsammans med två arkitektkontor skickade Martin Jönsson in sina planer till kommunen och vann tävlingen.

– Just här inne i badhuset kommer det bli restaurang med en fantastisk uteservering mot fritidsparken och en stor kongresshall som kommer kunna ta 250 personer, berättar Martin Jönsson.

Läktarna kommer att bevaras och användas i kongresshallen och restaurangen. Foto: Tora Dahlström

Detaljplanen överklagades

I sin nya tappning som hotell kommer badhuset få en tillbyggnad på sex våningar med sky bar på toppen. Höjden har inte uppskattats av alla ystadbor och detaljplanen överklagades tre gånger innan den kunde klubbas.

– Men jag hoppas att folk ser helheten sen med den fantastiska miljön och parken här utanför, säger Martin Jönsson.

TV: Se hela inslaget

Budgeten för hela hotellet ligger på 130 till 140 miljoner kronor. Själva badhuset köpte Martin Jönssons koncern av kommunen för 650.000 kronor men då ingick en rad krav från kommunens sida. Bland annat måste entrén med teakpanelen på den rundade receptionen och de enorma teakinfattade fönsterpartierna ut mot Österleden och Jennygatan bevaras intakt.

Läktarna i kongresshallen. Foto: Belleville arkitektkontor

Startpall på varje våning

Men mer än så kommer att bevaras. Mosaiken på väggarna i badhusdelen, den enorma klockan på väggen, läktarna och till och med de fastgjutna trappstegen i väggen upp till trampolinerna kommer att finnas kvar. Planen är också att varje våningsplan ska prydas med de gamla startpallarna, de vackra turkosa laminatdörrarna med teakkanter från omklädningsrummen ska användas i hotellrummen och alla vita handtag i form av knoppar av bakelit kommer återanvändas.

– Det är svårt att bygga om en gammal byggnad och det är också därför vi bevarar så mycket som möjligt och inte bråkar och gör för stora ingrepp i konstruktionen, säger Martin Jönsson.

Till hösten 2018 tas det första spadtaget och förhoppningen är att kunna öppna till påsk 2020.

Hotell Fritiden i siffror

71 dubbelrum

142 sängplatser

Kongresshall för 250 personer

Skybar på 7 våningen

Sju meter högt i tak i restaurang och kongresshall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.