Fritidsbadet invigdes 1961 och stängdes 2014. Foto: Johan Dernelius

Fritidsbadet i Ystad – välbevarad funkis med 50-talsdetaljer

Uppdaterad
Publicerad

När Fritidsbadet i Ystad stod klart hade idén om ett badhus funnits ända sedan 30-talet. Men andra världskriget kom emellan och planerna lades på is. Först 1961 kunde simhallen invigas, ritad av stadsarkitekt Rune Welin. Då kallades bygganden en ”arkitektonisk fullträff” och en ”dröm i glas” i lokalpressen.

– Att bygget drog ut så på tiden gör att vi har en symbios mellan funktionalism och moderinsm, berättar Leila Ekman, nuvarande stadsarkitekt i Ystad.

Bakom Fritidsbadet ligger en liten bortglömd park, Fritidsparken, även kallad Bollhusparken. Både parken och badhuset har fått sina namn efter utställningen ”Fritiden” som hölls i området 1936. Svenska folket hade just fått två lagstadgade veckor semester och nu var det viktigt att upplysa folk om hur man bäst förvaltade sin nyvunna frihet.

– Man ville få svenskarna att bli sunda människor med sunda fritidsintressen som idrott och hälsa, berättar Leila Ekman.

Entrén med teakpanel ska bevaras intakt. Ett krav från Ystads kommun. Foto: Tora Dahlström

Östersjövatten

Fritidsbadet kom att bli ett väl nyttjat badhus. I bassängerna användes enbart Östersjövatten direkt från havet, något som ansågs nytt och modernt. Men trots hög kvalitet på både material och hantverk så blev badet till slut för slitet för att kunna användas.

– Man badar på ett annat sätt idag. När huset det byggdes så simmande man lite stillsamt och man hade ganska kallt i vattnet. I dag är det 27-28 grader varmt och det plaskas och leks och blir ett högre ångtryck och det utsätter hela konstruktionen för väldigt stora belastningar, säger Leila Ekman.

Klockan på mosaikväggen i badhuset bevaras. Foto: Tora Dahlström

Kulturhistoriska värden

Att renovera badhuset skulle bli alldeles för dyrt och Ystads kommun valde istället att bygga ett helt nytt. 2014 stängdes Fritidsbadet för gott och kommunen utlyste en markanvisningstävling. Huset är inte skyddad enligt plan- och bygglagen men eftersom kommunen anser att byggnaden har vissa kulturhistoriska värden sattes specifika krav upp

– Vi har bland annat ställt krav på att fasaderna med fönsterpartierna i teak ska bevaras intakta och att den vackra fina entrén ska finnas kvar.

Och att det tillslut landade i att badhuset blir hotell uppskattas av Leila Ekman

– Jag tycker det blir fantastiskt för det betyder ju att huset fortsatt kommer att vara publikt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.