Det skriver Öresundsakvariet som är en del av Köpenhamns Universitet.
– Förhållandena för ansjovisynglen har varit fantastiskt goda i år, säger marinbiologen Jens P Jeppesen i ett pressmeddelande.
Ansjovisen är en sill som man normalt kopplar till sydligare vatten. Och de kan ha vandrat lång väg för att komma till Öresund. Från medelhavsområdet eller sydliga Nordsjön.
Fördelar för djurlivet
– Vi har nästan alla år haft sporadiska fångster av ansjovis men aldrig tidigare i sådana mängder som i år. Om det är effekten av stigande havstemperaturer eller kanske bara de stora mängder av djurplankton som finns i vattnen ljust nu, kan vi bara gissa, men i vart fall har det stora fördelar för Öresunds djurliv att det finns så mycket ansjovis och skarpsill för tillfället, säger Jens P Jeppesen.
Det innebär att rovfiskar, fåglar och tumlare har gott om mat.
Ansjovis, Engraulis encrasicolus, brukar vi äta som sardeller, medan vår burkansjovis oftast är gjord på skarpsill, Sprattus sprattus.
Andra något ovanligare djur som SVT Nyheter rapporterat om och som synts i Öresund senaste tiden är delfin och tonfisk.