Den som laddat ner appen ska svara på ett par frågor. Foto: TT/Arkiv

App ska hjälpa till att se var smitta finns

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanseras en app för att kartlägga coronasmittspridningen i Sverige. Appen som redan är lanserad i Storbritannien och USA ska med medborgarnas hjälp försöka kartlägga var smittspridning finns. Det är forskare på Lunds universitet som utvecklat den svenska versionen av appen.

Appen som lanserades under onsdagen fungerar som så att den som laddat ner appen ska svara på ett par frågor. Först ställs lite grundläggande frågor om användaren. Frågor som hur gammal man är, hur lång man är, hur mycket man väger och om man har några underliggande sjukdomar.

– Vi hoppas att användarna sedan vill fylla i en kort hälsorapport varje dag om hur man mår. Det tar bara en minut och hjälper oss förstå hur smittspridningen ser ut i landet, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.

Coronavirus i Skåne

Inget samarbete med Folkhälsomyndigheten

Frågorna man ska svara på där är bland annat om man upplever symptom och i så fall vilka.

– Vi kan naturligtvis inte se var coronasmitta finns men vi kan se om personer på en viss plats upplever symptom samtidigt. Då kan det kanske vara dags att genomföra tester i det området, säger Paul Franks.

Appen är ett samarbete mellan Lunds universitet och ett globalt läkemedelsbolag och är inte vinstdrivande.

– Folkhälsomyndigheten vet om att den lanseras. Men hittills förekommer inget samarbete. Alla data som samlas in i appen hanteras varsamt och kommer bara användas i forskningssyfte.

Paul Franks är professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet. Foto: Privat

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, säger till TT att han hoppas att appen inte ska innebära problem för vården.

– Jag hoppas verkligen att de lanserat appen i gott samarbete med regionerna som kommer att behöva hantera det ökade trycket om det uppstår, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet