En av de 15 hundarna som stoppades av tullen har tvingats avlivas då den var i mycket dåligt skick. Resten av hundarna befinner sig på en gård i norra Skåne i väntan på beslut. Hundtransportören greps vid tillfället, misstänkt för grov smuggling, men släpptes senare på fri fot.
– Rätt dokument finns till hundarna och det är antagligen därför transportören släppts. Problemet är att hundarna har provtagits och inte är rabiesvaccinerade eller inte har rabiesantikroppar, säger länsveterinär Leif Felton.
”De trodde att jag var död”
Robert Maresch, som transporterade hundarna, är upprörd över sättet som tullen skötte ärendet på.
– Vid bron togs jag in för kontroll. Det i sig är inte så konstigt då det är deras jobb men i min mening har stora övergrepp begåtts, både med mitt gripande och omhändertagandet av hundarna, säger Maresch.
Robert Mareschs mobiltelefon beslagtogs och enligt honom ville ingen meddela hans familj att han hade gripits.
– Jag bad dem otaliga gånger om att få ringa hem så att min mamma och familj skulle få reda på vad som hänt med mig. De visste inte vad som hade hänt och trodde jag varit med om en olycka och dött.
Friad från misstankar
Håkan Hansson, biträdande enhetschef på tullen, tycker att det är olyckligt att familjen inte kunde kontaktas men att det är nödvändigt av utredningsmässiga skäl.
– När han anhålls träder vissa restriktioner i kraft. Vi kan inte låta honom ringa samtal som kan påverka utredningen. Vi hör heller inte av oss till familjen då vi inte kan vara säkra på att det är numret till en familjemedlem vi får, det skulle också kunna försvåra utredningen.
I efterhand har brottsmisstankarna mot transportören avskrivits.
Oklart vad som händer med hundarna
Hundarnas framtid är oklar och det är ännu osäkert när ett slutgiltigt beslut kommer att fattas.
– Avlivningen har inte verkställts men beslutet har egentligen inte ändrats av förvaltningsrätten även om det kan komma att göra det. Det kan ta veckor eller månader innan vi får ett beslut därifrån, säger Leif Felton.
Transportören Robert Maresch anses fortsatt som ägare av hundarna och är den som senast överklagat länsstyrelsens beslut om avlivning.