Enligt polisen ska granaten komma från militären som bedrivit övningar vid skjutfältet. Foto: Jens Christian

Barn tog med granat till förskola

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen fick en förskola i centrala Kristianstad spärras av efter att ett barn tagit med en skarp granat till skolan. Nationella bombskyddet kallades till platsen och strax innan midnatt var granaten oskadliggjord.

– Barnet ska ha hittat granaten, som var av det mindre slaget, på Rinkaby skjutfält under sommaren, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen region Syd, till SVT Nyheter.

En stor avspärrning upprättades och Nationella bombskyddet kallades till platsen.

– De sprängde granaten vid en rabatt på skolgården, en så kallad kontrollerad detonation där man byggt upp skydd med sandsäckar.

Enligt polisen ska granaten komma från militären som bedrivit övningar vid skjutfältet.

– Troligtvis har granaten legat där ett tag innan barnet hittade den. Militären måste ha missat den, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen region Syd.

Inte använts på 20 år

Granaten kommer enligt Försvarsmakten från en pansarvagn med kanon på taket och är av en modell som inte används i dag.

– Den här typen av granat har inte använts på 20 år. Den kommer från en skarpskjutövning, men vi vet inte hur pass farlig denna har varit. Vi har olika typer av granater. Dels de som är fyllda med cement som inte har någon sprängverkan. Dels de som används vid krigsövningar, fyllda med sprängmedel, säger Marcus Nilsson, kommunikatör på Försvarsmakten i Revingehed.

Vad gör ni för att undvika att granater ligger kvar vid skjutfälten?

– Efter varje skjutning går vi över området och gör en kontroll ifall ammunitionen har sprängts eller inte. Under perioden maj-juni söks hela området av och det plockas upp skräp. Problemet med den här ammunitionstypen är att de borrar sig ner i marken och efter flera år kan de gräva sig upp igen, säger Marcus Nilsson.

-  Dagens ammunition är säkrare. Pjäserna är antingen så stora att de ligger kvar ovan mark, eller så splittras de eller sprängs.

Hur ska man agera ifall man hittar någon misstänkt sprängladdning?

– Ifall man hittar något som inte ser naturligt ut på skjutfältet så ska man låta det ligga kvar och markera platsen. Sedan ska man antingen ringa till polisen eller Försvarsmakten.

Det finns ingen misstanke om brott i samband med händelsen på förskolan. SVT Nyheter Skåne har träffat förskolechefen som inte vill kommentera händelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.