Till vänster i bild barnmorska Annelie Öberg på barnmorskemottagningen Lilla Hjärtat i Bromölla, till höger i bild kvinna med bebis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan Annelie Öberg i Bromölla hade gärna sett högre födelsetal i Sverige och ser det som positivt att många i Bromölla får barn vid 20-25-årsåldern – om man väntar länge minskar fertiliteten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Christine Olsson/TT

Barnmorskans teori: Därför är mammorna unga i Bromölla

Publicerad

”Det hör ihop med den kultur som finns här” – så säger Annelie Öberg, barnmorska i Bromölla, om de nya siffrorna från SCB som visar att Bromölla i genomsnitt har Sveriges yngsta förstföderskor.

Medan snittåldern för förstagångsmödrar i Sverige ökar är Bromölla den kommun i Sverige där snittåldern är lägst – 26,93 år.

Annelie Öberg, barnmorska, driver barnmorskemottagningen Lilla Hjärtat i Bromölla.

– Det är många unga mammor som kommer hit, säger Annelie Öberg som träffar många blivande mammor i 20- till 25-årsåldern.

– Jag önskar ett högre födelseantal i Sverige. Våga bilda familj! Jag tror att Sverige behöver fler barn och unga, säger Annelie Öberg.

Och man hinner ju att skaffa fler då om man börjar tidigt?

– Ja, det gör man. Precis, säger Annelie Öberg.

Annelie Öberg reflekterar över statistiken i videoklippet ovan.

Här finns Sveriges yngsta – och äldsta – förstföderskor

Medelålder för förstagångsmödrar

Yngst:

Bromölla: 26,93 år

Sävsjö: 26,98 år

Flen: 27,03 år

Arboga: 27,10 år

Åmål: 27,24 år

Äldst:

Lidingö: 32,66 år

Stockholm: 32,64 år

Danderyd: 32,61 år

Solna: 32,49 år

Lomma: 32,43 år

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.