”Det är deppigt att det ska behövas och tråkigt att vi har den här utvecklingen”, säger Marie Jensen säkerhetshandläggare på Universitetsjukhuset i Malmö och Lund. Foto: SVT/Privat

Barnmorskor måste bära överfallslarm på förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Hot, förolämpningar och respektlöshet har de senaste åren blivit allt vanligare på Kvinnokliniken i Malmö. Nu ska all personal bära överfallslarm när de jobbar.

De senaste två åren har klimatet blivit hårdare för personalen på Kvinnokliniken I Malmö. Hot, förolämpningar och respektlöshet blir allt vanligare och nu ska personalen bära överfallslarm. Det rapporterar tidningen Vårdfokus.

Anhöriga män blir hotfulla

Marie Jensen är sjuksköterska och säkerhetshandläggare på Universitetsjukhuset i Malmö och Lund:

– Vi har sett en utveckling de senaste två åren där detta blir allt vanligare med incidenter mot personal på förlossningen, kvinnoklinikens akutmottagning och neonatal-avdelningen. Det är inte kvinnor och barn som uppträder på detta sätt – det handlar oftast om anhöriga män, säger Marie Jensen till SVT Nyheter Skåne.

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö, Pia Teleman, säger till tidningen Vårdfokus:

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall. Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser, säger Pia Teleman.

Överfallslarm under 2018

Incidenterna har enligt Marie Jensen lett till en ökad otrygghet som gör att säkerhetspersonalen på sjukhuset nu vill att personal ska bära ett överfallslarm under sin arbetstid.

– All personal ska bära ett larm som kan sätter fast på kläderna och om det uppstår en situation så går larmet till portvakten eller våra väktare som tillkallas.

Just nu projekteras överfallslarmen och säkerhetshandläggare Marie Jensen hoppas att detta blir verklighet 2018. Barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och läkare ska alla bära larmen under sin arbetstid.

– Det är deppigt att det ska behövas och tråkigt att vi har den här utvecklingen, avslutar Marie Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.