Kriminalvårdare Jonna Larsson Lidén rättar till öronsnäckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter nästan 30 år lämnade Jonna Larsson Lidén jobbet som barnskötare för att bli kriminalvårdare. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Barnskötaren Jonna gick över till kriminalvården: ”Kände mig inte trygg”

Publicerad

Fångarna blir allt fler – och förskolebarnen allt färre. Den dystra matematiken gör barnomsorgspersonal till en eftersökt grupp när kriminalvården nu byggs ut.

– En skrämmande utveckling faktiskt, säger Jonna Larsson Lidén, som efter nästan 30 år som barnskötare klev av för att bli kriminalvårdare.

I januari är Jonnas första år som kriminalvårdare till ända. Och hon ångrar inte för en sekund bytet, från barnomsorgen till kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad.

Som främsta skäl anger Jonna Larsson Lidén att hon inte längre kände sig trygg i barnomsorgen.

”Här finns en plan för allt”

– Många barn idag är utåtagerande och blir våldsamma, det finns liksom ingen plan för att hantera de situationer som uppstår. På den här arbetsplatsen däremot finns en plan för allt, säger hon.

Möt kriminalvårdaren Jonna i klippet ovan och hör mer om hennes nya jobb.

Personal från förskola och omsorg är särskilt eftersökta när svensk kriminalvård nu bygger ut i rekordfart.

Bara i Skåne och Blekinge, som utgör Region Syd, ska verksamheten utökas med 2 000 nya anstalt- och häktesplatser de närmaste tio åren.

Trelleborg får största fängelset

Över 700 av dem hamnar i Trelleborg, där det blivande fängelset blir Sveriges största kriminalvårdsanstalt.

”Samtidigt väntas behovet av barnskötare minska, då antalet yngre barn i regionen förväntas sjunka framöver”, heter det när Trelleborgs kommun lanserar en egen utbildning för att möta Kriminalvårdens rekryteringsbehov.

”Arbetsmarknaden förändras”

Utbildningen drar igång efter årsskiftet och lägger enligt presentationen särskild vikt vid ”vårdande och pedagogiska yrkesroller”:

”Den ger en bred grund (...) och gör det möjligt för till exempel barnskötare och undersköterskor att vidareutvecklas i sin karriär, i takt med att arbetsmarknaden förändras.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.