Barsebäck måste saneras efter utsläpp av radioaktiva partiklar

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan frigjordes radioaktiva partiklar när sista delen av reaktor 2 skulle monteras ned. Sex personer exponerades men det var inga farliga nivåer och nu ska kärnkraftverket Barsebäck saneras.

– Vi ser självfallet mycket allvarligt på detta, säger Maria Taranger, kommunikationsansvarig på Barsebäck.

Utsläppet av det radioaktiva materialet kobolt-60 skedde i ett rivningsmoment av reaktor 2.

– Vi undersöker varför det här kunnat hända, säger Maria Taranger, kommunikationsansvarig på Barsebäck.

Rivningen av kärnkraftverket väntas vara klar 2028, men delar av arbetet måste sättas tillfälligt på paus. Nu måste personal istället ägna sig åt att tvätta rent de elva våningarna i reaktorhallen.

Personalen märkte inte först

Arbetarna som exponerades för partiklarna ska må bra och har återgått till arbetet. Själva mängden partiklar hamnade aldrig på en farlig nivå och utsläppet märktes först de lämnat reaktorhallen.

– Det upptäcktes när de var på väg ut, där vi har monitorer som larmade, säger Ünal Ören, strålskyddsföreståndare

För det märktes inte när de var där inne?

– Nej, det var så pass låga nivåer.

Partiklarna spred sig också i ventilationen och skorstenen ut från reaktorhallen men inte tillräckligt för att markera närvaro utanför kärnkraftverket.

– Av det vi har kontrollerat i omgivningen så kan vi inte se några partiklar där som härstammar från vår verksamhet, säger han.

Strålskyddsmyndigheten: ”Har agerat helt rätt”

Enligt Martin Amft, samordnare på Strålskyddsmyndigheten med ansvar för Barsebäck, så är det troligen något som har fått fel men det är oklart vad. Han anser även att Barsebäck Kraft gjort allt som krävs i ett sådant här läge.

– Som tillståndsägare har agerat rätt med att man avbröt arbetet, man kontrollerade kontaminationsspridning och man rapporterade till myndigheten, säger han.

Strålskyddsmyndigheten ska utreda incidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.