Foto: ESS

Klartecken för ESS strålskydd

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten godkänner att forskningsanläggningen ESS i Lund får bedriva verksamhet med joniserande strålning.

Myndigheten har i dag beslutat att forskningsanläggningen får tillstånd att börja byggas. Tillståndet är det första av flera steg i myndighetens prövning. Ytterligare tillstånd kommer att krävas innan anläggningen tas i drift.

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att ESS har förutsättningar att uppfylla de krav som ställs, förutom inom de områden som rör det radioaktiva avfallet. Myndigheten vill se färdiga avtal på var det radioaktiva avfallet ska tas om hand innan tillstånd till provdrift ges. Myndigheten vill också att ESS preciserar hur mycket radioaktivt avfall som kommer att skapas.

ESS-projektet

-Det finns ett pågående arbete med detta, men vi kommer att behöva se mer i kommande steg, säger Peter Frisk, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

European Spallation Source (ESS) ska preliminärt börja byggas i höst. Ett tillstånd är nödvändigt eftersom radioaktivitet kommer att uppstå på flera ställen i anläggningen: I den nästan 600 meter långa acceleratortunneln när målmaterialet av volfram bombarderas med protoner och när provet som ska undersökas träffas av neutroner.

Omgivningen kommer att skyddas från strålningen av betongväggarna runt den nedgrävda tunneln och av den omgivande jorden.

ESS kommer också att ge ifrån sig ett radioaktivt avfall som måste förvaras säkert i minst hundra år, främst i form av utbytta delar från anläggningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet