Totalt väntas förseningen innebära att ESS-projektet blir omkring 550 miljoner euro, motsvarande 5,6 miljarder kronor, dyrare än beräknat.
– Den största delen av kostnaden utgörs av driftsbudgeten för de extra två åren, från 2025 till 2027, förklarar Martin Sjöstrand, kommunikationschef på ESS.
Pandemin påverkar
Enligt honom är det den pågående pandemin i kombination med diverse oväntade tekniska utmaningar som ligger bakom.
Hur det uppkomna miljardunderskottet ska täckas, av Sverige ensamt eller av de 13 medlemsländerna gemensamt, är fortfarande en öppen fråga.
– Diskussionerna om hur kostnaderna ska fördelas pågår som bäst i vår styrelse. Jag kan inte svara på det idag, säger Martin Sjöstrand.
ESS – ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material
European Spallation Source, ESS, kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material. På så vis kan forskarna se hur olika material är uppbyggda och fungerar på atom- och molekylnivå.
ESS kommer att generera upp till 100 gånger fler neutroner för forskning än dagens ledande anläggningar vilket ger ökade möjligheter för forskning inom till exempel life science, transport, livsmedel och energi.
ESS har för närvarande 13 medlemsländer som tillsammans driver och finansierar anläggningen. Flera hundra forskare och ingenjörer i hela världen bidrar till att utveckla och konstruera ESS.
Källa: EES (europeanspallationsource.se)