Region Skåne har i flera år drivit frågan att personer som missbrukar opiater, som heroin eller morfin, vid en risk för överdosering ska få tillgång till motgiftet naloxon.
Socialdepartementet tillsatte i maj en snabbutredning och på fredagen kom Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets beslut.
– En läkare kan skriva ut det godkända läkemedlet naloxon direkt till personer som använder opioider och som riskerar att drabbas av överdos. Detta möjliggörs bland annat genom Socialstyrelsens föreskrifter om egenvård – insatser som en individ kan vidta för att behandla sig själv. När en patient, som i dessa fall, behöver praktisk hjälp med att utföra egenvården, ska läkaren samråda med den som ska hjälpa patienten. Det kan exempelvis vara en närstående, säger Socialstyrelsens chefsjurist Pär Ödman.
Tidigare har det bara varit möjligt att få motgiftet på sjukhusen. Beslutet välkomnas av regionrådet Anders Åkesson (MP).
– Jag är glad idag. Beslutet innebär att missbrukare som tagit en överdos kan ta motgiftet direkt. Vi i Region Skåne har drivit den här frågan i två år, så det är mycket välkommet, säger Anders Åkesson (MP).
Hoppas kunna få ner dödstalen
Sverige tillhör de länder i Europa där flest personer dör på grund av narkotika. Dödssiffran är fem gånger så hög som snittet i EU enligt statistik från EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Dessa dystra siffror är en bidragande orsak till att frågan om naloxon snabbutreddes.
– Med den narkotikadödlighet vi har i Sverige måste vi vidta åtgärder, säger Skånes regionråd Anders Åkesson.
Han bedömer Region Skåne ska kunna införa utskrivning av naloxon inom kort.
– Min förhoppning är att vi ska kunna implementera det under senhösten, säger Anders Åkesson (MP)
Motgift som nässprej nästa steg
Naloxon finns idag i bara i form av sprutor, men en nässprej som är lättare att hantera, är på väg att godkännas i EU.
Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fortsätter också att utreda hur naloxon ska kunna göras tillgängligt för personal inom polis och socialtjänst.
– Att dela ut läkemedlet naloxon direkt till andra än patienterna, så kallad tredjepartsförskrivning, är inte förenligt med dagens regelverk. Vi ser nu över vilka regeländringar och utbildningsinsatser som behövs, säger Socialstyrelsens chefsjurist Pär Ödman.
Fakta: Motgiftet naloxon
Naloxon har enbart effekt på opiodorsakade överdoser. Preparatet har inga egna opioidlika egenskaper och är inte beroendeframkallande.
WHO lanserade den 5 november 2014 nya riktlinjer för första hjälpeninsatser vid drogöverdoser genom användning av läkemedlet naloxon.
WHO:s rekommendation innebär att länder ska göra naloxon tillgängligt för personer i högriskindividers närhet och inte bara för sjukvårdspersonal. Det ska ses som ett komplement till andra vård- och stödinsatser.
Källa: Läkemedelsverket och Socialstyrelsen