Lantbrukaren Jacob Bennet går framför en stuka betor, det regnar och himlen är grå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungefär hälften av årets sockerbetsskörd är kvar hos odlarna, under jord eller lagrade i så kallade stukor. Foto: Alice Östenberg/SVT

Betodlare tror inte att explosionen i Örtofta hotar svenskt socker

Uppdaterad
Publicerad

Efter explosionen på sockerbruket i Örtofta står produktionen på Sveriges enda sockerbruk still. Trots att detta skett mitt under högsäsongen för sockerbetor är ordföranden för föreningen Betodlarna övertygad om situationen kommer lösas.

En stor majoritet av de svenska sockerbetorna odlas i Skåne och det är även här, i Örtofta utanför Eslöv, som Sveriges enda sockerbruk ligger. Efter en explosion på bruket och ytterligare en insats då räddningstjänsten fick skjuta mot en cistern för att minska risken för ännu en smäll, står produktionen still.

I nuläget är det oklart när man kommer kunna köra igång produktionen igen. Samtidigt finns ungefär hälften av årets sockerbetsskörd kvar hos odlarna, under jord eller lagrade i så kallade stukor.

Kommer att lösa det

Jacob Bennet, ordförande för föreningen Betodlarna, är övertygad att man kommer hitta en lösning så att odlarnas betor kan tas hand om och att det inte kommer bli någon brist på marknaden.

Möjliga lösningar är att betorna skickas till andra länder i Europa, att bruket i Örtofta kommer i bruk igen i tid för att ta hand om säsongens skörd, eller en kombination av de både.

Väder och vind utmanar

Betorna som förvaras ut med åkermark är en välbekant syn för de som rör sig på de skånska vägarna. Blir det stora temperaturskillnader, med flera grader minus och mildare väder om vartannat, riskerar betorna att ruttna.

Jacob Bennet menar att just väder och vind är den största utmaningen i nuläget.

– Det finns alltid en risk att enskilda odlare drabbas mer än andra men det är vår uppgift i föreningen att alla ska hanteras lika, säger Jacob Bennet.

sockerbetsodling

  • Över 90 procent av svenska sockerbetor odlas i Skåne, övriga i Blekinge och Halland.
  • År 1990 fanns det fem sockerbruk i Sverige, i nuläget finns det ett.
  • År 2021 odlades sockerbetor på drygt 28 000 hektar i Sverige.
  • Av skörden blir det ungefär 300 000 ton socker. Det är nästan motsvarande den svenska årliga sockerkonsumtionen. Det betyder att socker är ett av få livsmedel som Sverige är självförsörjande på.

Källa: Betodlarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.