Martin Roth får tillträda tjänsten som skoldirektör på Bladins trots den omtalade flaggincidenten på Malmö Borgarskola. Foto: Privat

Bladins anställer ny skoldirektör – får grönt ljus trots omtalad flaggincident

Uppdaterad
Publicerad

Bladins skola i Malmö ger sitt förtroende till Martin Roth som ny skoldirektör, något skolans styrelse bekräftar. Detta trots den omtalade händelsen där han hade en dragkamp med en elev som viftade med en Palestina-flagga.

Under ett studentfirande för ett par veckor sedan drog rektorn ner en elev som viftade med en Palestina-flagga från scenen vid Malmö Borgarskolas utspring. Malmö stad har utrett händelsen och kommit fram till att rektorn hade rätt att ta flaggan men borde ha avbrutit dragkampen när de kommit av scenen.

I samband med incidenten framkom det att rektorn hade fått en ny anställning på en annan skola. SVT Nyheter Skåne har fått ta del av ett internt mail som Bladins styrelse ska ha skickat ut till skolans personal.

Uttryckt ånger

I mailet står det bland annat: ”Styrelsen anser att Martin hanterade den uppkomna situationen på ett sätt som strider mot skolans värdegrund och hur en medarbetare på Bladins förväntas agera. Detta har styrelsen kommunicerat kraftfullt till honom. Martin har still styrelsen uttryckt ånger över hur han hanterade situationen.”

I skrivande stund har över 3 500 personer skrivit under en namninsamling där man är emot en tillsättning utav Martin Roth som ny skoldirektör på Bladins. Avsändaren för namninsamlingen menar på att det skulle sända ut fel signaler om skolans värderingar och ledarskap.

I en annan namninsamling som stöttar rektorn är det närmare 2 000 personer som skrivit under.

Blir ny skoldirektör

Styrelsen fortsätter med att skriva: ”Efter åtskilliga möten har styrelsen kommit fram till att Martins person och kompetens måste bedömas på hela hans skolledargärning och inte på en isolerad händelse. Därför välkomnar vi honom som ny skoldirektör för Bladins från och med den 1 Augusti 2024”

SVT Nyheter Skåne har sökt Martin Roth för en kommentar.

Så här rapporterade vi 7 juni om reaktionerna på händelsen:

En rektor på en skola i Malmö som drar ner en elev som håller en Palestinaflagga på studenten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorns agerande har upprört många elever som sedan spridit klippet på sociala medier. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.