Borgarskolans rektor drar i en flagga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor för Borgarskolan i Malmö kränkte en elev när han försökte ta ifrån eleven en Palestinaflagga under studenten. Det har en utredning från Malmö stad kommit fram till – som samtidigt menar att eleven bröt mot ordningsreglerna. Foto: Instagram

Rektor i Malmö kränkte elev när han fortsatte dra i Palestinaflagga

Uppdaterad
Publicerad

Under utspringet på Malmö Borgarskola sprang skolans rektor upp på scen för att ta en Palestinaflagga ifrån en elev. Filmklippet, som fick stor spridning på sociala medier, visar hur det uppstår en dragkamp och hur rektorn drog ner eleven från scen.

Nu har Malmö stad utrett händelsen och kommit fram till att rektorn hade rätt att ta flaggan – men borde ha avbrutit dragkampen när de kommit av scenen.

Borgarskolan har sedan flera år tillbaka ett förbud mot flaggor och skyltar under studentutspringet.

Utredningen har kommit fram till att eleven bröt mot de ordningsreglerna när han tog fram sin flagga.

– Vår bedömning är att när rektor går in och agerar för att ta flaggan från eleven på scenen så är det något som är helt i linje med skolans ordningsregler och skollagen. Men han skulle ha avbrutit sitt ingripande senast när eleven var av scenen. Där blir det inte proportionerligt, säger Johan Aspelin, utbildningschef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.

”Ingen koppling till konflikten”

Vad konsekvenserna kan bli för rektorn är ännu inte klart.

Många menar att rektorn reagerar för att det är en Palestinaflagga, hur har ni hanterat det?

– Det finns inget i utredningen som visar att så skulle vara fallet. Det här handlar om en flagga som inte får vara där. Det handlar om att upprätthålla skolans ordningsregler, säger Johan Aspelin.

Eleven kommer få stöd av skolan.

– Elever ska inte bli utsatta för kränkningar. Även om man bryter mot ordningsregler ska man bli behandlad på ett okej sätt.

Rektorn: Fått en hotbild

Rektor Martin Roth skriver i ett mail till SVT Nyheter Skåne att han avråtts från att ställa upp på en intervju eftersom säkerhetsansvariga bedömer att hotbilden mot honom kan öka.

Han skriver bland annat att han fått ta emot en stor mängd hot efter händelsen och att han när han drog ner flaggan inte uppfattade vilken flagga det rörde sig om. ”Det uppstår en dragkamp som sedan eskalerar. [...] Givetvis kunde situationen hanterats på många sätt och såhär i efterhand önskar jag att så hade gjorts”, skriver han bland annat.

En rektor på en skola i Malmö som drar ner en elev som håller en Palestinaflagga på studenten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorns agerande har upprört många elever som sedan spridit klippet på sociala medier. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.