Siffror från Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck visar att sedan 2017 är det hundratals barn som varje år förs utomlands mot sin vilja.
När ett barn förs till ett land som inte inrättat Haagkonventionen försvårar det processen med att få tillbaka barnet till Sverige.
– I de här länderna finns det inget som säger att dessa barnen ska tillbaka till Sverige. I många av de här länderna är pappan den som är vårdnadshavaren för barnen. Man går in i processer där kvinnor redan från början hamnar i underläge. Det är en jättesvår process och kommer ta väldigt lång tid, det kan man utgå i från, säger Elisabeth Ask Lundgren.
Det är först när föräldern i Sverige har fått vårdnaden över barnen i det land som barnen befinner sig i som svenska myndigheter kan ingripa.
– Sedan börjar den andra processen med hur man ska återföra barnen.
Svårigheter med bortförande
Det finns både svårigheter med att få tillbaka barnen till Sverige, men även när de kommer tillbaka.
– Först ska barnen få anknytning igen till föräldern i Sverige och ibland har barnen har varit med om saker som föräldern i Sverige inte känner till. Är det små barn så har de många gånger tappat sitt språk, de kan inte svenska längre, säger Elisabeth Ask Lundgren.
Det kan finnas flera orsaker till varför barn förs utomlands.
– Min erfarenhet är att det används som en hämnd för att man inte har velat leva tillsammans. För det är ju ett extremt effektivt sätt att paralysera en människa. Processen kan ta flera år.
Få uppklarade ärenden
När barn bortförs till länder som inte har skrivit under Haagkonventionen begränsas utrikesdepartementets möjligheter att agera. Mycket handlar om hur samarbetsvillig föräldern som åkt iväg är samt hur myndigheterna i det andra landet agerar.
Vad gäller länder som inte följer Haagkonventionen bedömer UD att uppskattningsvis 25-30 procent av ärendena klaras upp. De för dock ingen statistik över antalet uppklarade ärenden.
När ett ärende klaras upp behöver det nödvändigtvis inte betyda att barnet återförs till Sverige. Det kan handla om att föräldrarna kommit överens om att barnet ska stanna i landet dit det har förts.