Sedan 2010 har ungdomar från Malmös skolor kunnat delta i brandmännens utbildning, RISK- Räddningstjänsten i samarbete med kidsen.
Initiativtagare till programmet är brandmännen själva.
– Jag har jobbat i 16 år på Jägersro, som ligger nära Rosengård, och det värsta jag varit med om har varit släggor mot bilar, kullerstenar som man kastat och smällare, säger Nikola Obradovic, gruppchef på räddningstjänsten i Jägersro och en av initiativtagarna till RISK.
Brandmännen får färre hot
Oroligheterna ligger cirka tio år bakåt i tiden, 2008-2009, med mycket bränder och oroligheter.
– Då låg vi på mellan 15 och 20 hot årligen i ett område på Rosengård, säger Attila Jensen, distriktchef för Räddningstjänsten Syd.
På senare år har tillbuden varit betydligt färre.
– Sedan vi tog tag i det så har vi haft en del framgång. Jag säger inte att det inte kommer att hända igen men samarbetet med de unga i RISK underlättar definitivt, säger Nikola Obradovic.
Även brotten har minskat
I ett undersökt område på Rosengård där man haft insatser visar statistik som Räddningstjänsten Syd sammanställt, att tillbud med hot och våld per år minskat rejält senaste tio åren. Från 16 tillbud 2008 till ett 2018.
– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi har haft många RISK-elever sedan 2010 och det kan desarmera många situationer ute på plats, berättar Nikola Obradovic.
RISK är en aktivitet bland flera som räddningstjänsten bedriver med polis och andra aktörer. Det har också lett till färre brott och bränder i det undersökta området, menar Attila Jensen.
– Både brand i byggnad men också utebränderna i containers har minskat, säger han.