Det har gått två veckor sedan den stora skogsbranden i Hästveda bröt ut. Men ännu är det inte klarlagt vad som orsakade branden på tisdagen den 23 april och vad som hände när fastigheten på Tulatorp brann ner till grunden.
Räddningstjänsterna kommer att utreda insatserna.
– Naturligtvis kommer vi att titta på om det fanns något som vi hade kunnat göra annorlunda. Och det gäller också huset som brann ned, säger räddningschef Anders Nählstedt på Hässleholms räddningstjänst.
Ungefär 200 hektar skog brann och en familj blev hemlös när deras hem brann ner till grunden.
”Brann på exakt samma ställe dagen innan”
Klart är i alla fall att det dagen innan, på måndagen den 22 april, brann på samma ställe. Företaget Econova, som bryter torv på Åbuamossen, upptäckte på förmiddagen en glödbädd på mossen. Troligen orsakades den av maskinerna. De larmade räddningstjänsten som kom dit.
– De tog hand om glödbädden. Därefter bröt vi inte torv mer från och med måndagsförmiddagen, säger Lars Bech, platschef på Econova.
Torvbrytning får ske enligt vissa regler, bland annat får det inte blåsa i mer än åtta sekundmeter. Det gjorde att Econova la ner torvbrytningen, berättar Lars Bech.
Ett dygn senare, strax efter 11.00 på tisdagen, upptäckte företaget fler glödbränder på samma ställe. Då larmade Econova återigen räddningstjänsten.
– Vi sa: skicka allt ni har, berättar Lars Bech.
Blåste rejält
Då blåste det rejält, uppemot 20 sekundmeter, och det var torrt i markerna. Men det rådde inget eldningsförbud.
Jimmy Ask på räddningstjänsten i Osby var bland de första som var på plats på Åbuamossen på tisdagen.
– När vi kom fram brann det bara på mossen, ungefär 700 meter från huset som sedan brann ner. Men när elden spred sig till skogen spred det sig oerhört fort. Vi hann inte ens få undan slangarna, de brann av, säger Jimmy Ask.
Jimmy Ask tror att elden spred sig så snabbt på grund av att den hoppade, så kallade gnistkast. Eftersom det pågår en utredning av vad som orsakade branden vill Jimmy Ask inte föregå den.
– Men jag kan säga att det brann på exakt samma ställe dagen innan, säger han.
Brandorsaken och räddningsinsatsen kommer att utvärderas, men det lär dröja innan den är färdig.
Hade man kunnat rädda huset som brann ner?
– Det kommer vi också att titta på, om vi hade kunnat göra något annorlunda. Men hade vi kunnat rädda det hade vi gjort det, säger Anders Nählstedt, räddningschef i Hässleholm.
Räddningsinsatsen i Hästveda avslutades under måndagskvällen den 29 april.