Klockan 13 på onsdagen hölls en presskonferens på hantverksgården i Hästveda, som fungerar som samlingsplats för dem som evakuerats och drabbats av branden.
– Jag vill inte säga att branden är under kontroll, men den är inom begränsningslinjerna, säger Melissa Millbourn, insatsledare på räddningstjänsten.
– Just nu är vi 30 personer från räddningstjänsten på plats.
I nuläget är det fyra helikoptrar som vattenbombar brandområdet som är cirka 300 hektar stort. Polisen bistår med ytterligare en helikopter som ska ge räddningstjänsten en tydlig helhetsbild över branden.
Enligt polisen är det inte säkert att de evakuerade i området kan återvända till sina hem under dagen.
– Om det blir en mindre risk så kan de boende komma tillbaka till sina hem i dag, men om läget skulle förvärras så kan det i stället bli ytterligare evakueringar, säger Fredrik Bumark, insatschef. Från polisens sida vill man vara förbered på att evakuera så att det inte behöver ta så lång tid.
Hittills är det 52 fastigheter och 49 personer som har evakuerats.
”Största skogsbranden i kommunens historia”
Lars Johnsson, kommunalråd i Hässleholm, uttrycker sin sorg för dem som drabbats av branden.
– Det är den största skogsbranden i kommunens historia, och jag vill tacka räddningstjänsten för en fantastisk insats. Sen vill jag rikta ett stort tack till de lantbrukare som ställt upp med sina egna gödseltunnor, säger han.
”Kan ta veckor”
Branden mellan Hästveda och Osby började i Åbuamosse. Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, tror att det kan ta veckor innan branden är helt släckt.
– Vinden ska enligt prognoserna vara lite lugnare än i går så risken är inte jättestor för att branden ska sprida sig, säger han.
Under onsdagen ska räddningstjänsten börja vattenbomba med helikoptrarna, men även gå in i området och släcka från marken.
Bostadshus har eldhärjats och sammanlagt 47 boende från 23 hushåll evakuerades under tisdagen.
SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.
Gunilla Andersson är en av de boende i området som har behövt evakuera.
– Gemenskapen ökar i ett sånt här läge. Jag minns när vi drabbades av stormen Gudrun och nu är det ungefär samma sak. Jag tror att sådant här skärper gemenskapen, säger hon. Nu hoppas vi att branden lägger sig och att vi får komma hem.