Tidigt på torsdagsmorgonen började Hörby brandstation att brinna. personal från flera stationer finns på plats för att bekämpa branden. Foto: Mikael Nilsson

Faran över vid brandstationen i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsledaren vid branden i Hörby meddelade vid 15.30-tiden på torsdagen att faran nu är över. De restriktioner som funnits har hävts.

– Risken för explosion är över och därmed faran för allmänheten, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

På grund av att det fanns gasflaskor i byggnaden gick räddningstjänsten i förmiddags ut med ett VMA-meddelande. Allmänheten uppmanades lämna riskområdet och hålla sig utanför polisens avspärrningar.

Skolorna stängde

Samtidigt utvidgades avspärrningarna till 300 meter runt brandstationen. Skolor och förskolor i centrala Hörby stängde på grund av röken.

Vid 14.30-tiden hade temperaturen i byggnaden sjunkit. Risken för att gasflaskorna skulle explodera minskade, och räddningstjänsten beslöt att successivt minska på avspärrningarna. Vid 15-tiden omfattade de enbart själva brandplatsen.

Då hade branden tagit sig förbi gasflaskorna och temperaturen gått ner.

Vagnhallen övertänd

– Gasen det handlar om är syrgas och luft till rökdykarna. I det fallet minskar explosionsrisken snabbt om temperaturen sjunker. Det hade varit värre om det varit acetylén som används vid svetsning, säger Gustaf Sandell vid Räddningstjänsten Syd.

Hörby är en deltidsstation där brandmännen utgår hemifrån. När larmet kom vid 03-tiden på torsdagsmorgonen, var deras egen station som brann.

Brandstationen i Hörby består av två byggnader, en vagnhall och en kontorsbyggnad, och vagnhallen var helt övertänd.

Många enheter på plats

– Det är räddningspersonal från Höör, Lund och Eslöv här som hjälper Hörby att släcka. Totalt skulle jag tro att det är 13–14 enheter här, rapporterade SVT:s utsände Mikael Nilsson som var på platsen.

Vid 16-tiden fanns bara en mindre styrka kvar på platsen, och eftersläckning hade påbörjats.

Brandorsaken okänd

Brandorsaken är fortfarande okänd, och brandplatsundersökning kan påbörjas tidigast på fredagsmorgonen, enligt Räddningstjänsten Syd.

Brandplatsundersökningen kan påbörjas tidigast fredag morgon. – I dagsläget finns det inga indikationer på att branden är anlagd, säger Per Björkman, räddningschef på Räddningstjänsten Skånemitt. Foto: Ebba Torstensson

– Från vår sida har vi observerat var branden startade, hur mycket det brann och hur mycket rök som förekom. Nu lämnar vi över till polisens tekniker, säger Per Björkman, räddningschef på Räddningstjänsten Skånemitt.

Finns det något som tyder på att branden är anlagd?

– Jag vill inte spekulera. I dagsläget finns det inga sådana indikationer, säger Björkman.

Det finns inga personskador rapporterade i samband med branden.

Se SVT:s direktsändning i sin helhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.