– Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder. Det är inget som ska hindra ett företag från att expandera i ett i-land, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet.
Pågen överväger nu att flytta verksamheten.
– Då måste vi överväga att i stället etablera oss på en annan plats, säger Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet.
Även Lindab uppger att företaget valt att investera i Tyskland, Estland, Ungern och Danmark. delvis på grund av elförsörjningen. Då har det främst gällt elpriset. Bristen på el är ett problem som kommit som en överraskning för industrin.
– Fram till nu har industrin inte förstått hur allvarligt det är. Sverige riskerar att förlora flera år av investeringar, säger Lindabs vd Ola Ringdahl till SVT.
– Sverige för en politik som är destruktiv när det gäller infrastrukturfrågor. Det gäller också vägar och järnvägar. Sverige är ett land som fått en förhöjd riskpremie.
Lindabs vd Ola Ringdahl efterlyser en större elproduktion i Skåne och pekar på att Öresundsverket stått stilla i många år, trots miljardinvesteringar i verket. Han menar att Öresundsverket straffats ut av skatter.
Utbyggnad av elnätet – år 2028
Eon bekräftar att Pågen fått nej på förfrågan om att öka elkapaciteten. Det är fler företag, både de som vill etablera sig och de som vill utöka sin kapacitet, som fått samma besked: Eon kan inte garantera att elnätet kommer klara det.
– Det är kul att vår region växer så det knakar, men det i kombination med energiomställningen med fler bilar och bussar som går på el gör att det har blivit trångt i elnätet, säger Johan Mörnstam, vd Eon Energidistribution.
Enligt Eon är det inte tillgången på el som är problemet, utan istället Svenska kraftnäts ledningsnät i Skåne som har bristande kapacitet. Som det ser ut nu är planen att elnätet ska vara utbyggt år 2028, fram tills dess kommer det skånska elnätet att vara begränsat, enligt Eon.
– Vi jobbar otroligt intensivt med att försöka hitta olika former av lösningar som kan öka kapaciteten på det befintliga elnätet, säger Johan Mörnstam.
Bara för några månader sen varnade Eon för att det som nu händer skulle kunna hända, att elkapaciteten inte räcker till i Skåne. De instämmer i ovanstående kritik och menar att regeringen saknar ett helhetsperspektiv när det kommer till energiomställningen. Johan Mörnstam menar att det är allvarligt att det finns en energiöverenskommelse, men ingen elnätsöverenskommelse.
– Det saknas långsiktiga stabila lösningar, regeringen behöver kraftsamla för att säkra elnätets framtid.
SVT Nyheter Skåne söker ansvarig från regeringen för en kommentar.