• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett landskap på Österlen. En bit Vanadin. Foto: Bernard Mikulic, W. Oelen

Brittiskt företag ska leta mineraler på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

En proteststorm tornar upp sig över Österlen. Anledningen är att ett brittiskt företag har fått tillstånd att leta efter mineraler på attraktiv jordbruksmark i bland annat Tomelilla kommun. Ledande politiker och markägare är upprörda.

– Man vill ha marken som den är med lantbruk och betesfält. Det är det vi livnär oss på och jag vill ge det i arv till mina barn, säger Boel Holm, markägare Onslunda på Österlen.

Hon och hennes familj bor på en gård i området som företaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att undersöka i jakt på mineraler. Det företaget framför allt hoppas på att finna är vanadin, ett grundämne som används vid tillverkning av batterier.

Boel, Selma och Edith Holm. Foto: Gunilla Fritze

Kritiska röster i området

Svenska Bergsstaten har gett företaget tillstånd att leta inom områdena Virrestad och Killeröd. Men företaget vill undersöka fler platser i Syd- och Mellanskåne. Många kommuner, länsstyrelsen i Skåne och markägare motsätter sig företagets planer.

– Matproduktion är minst lika viktig som mineralutvinning och utan mat kan vi inte leva. Det är olyckligt när två näringar ställs emot vandra, säger Leif Sandberg (C), kommunalråd i Tomelilla.

Han vill under inga villkor att landskapet ska rivas upp och att det ska skapas dagbrott i Tomelilla och grannkommunerna.

– Det är av flera skäl, inte minst miljöskäl. Vi har en viktig grundvattentäkt i Fyledalen som förser 70 000 hushåll i Sydostskåne med vatten och dessutom viktig livsmedelindustri som behöver tillgång till rent och bra vatten, säger Leif Sandberg.

Flera kommuner berörs

Länsstyrelsen i Skåne skriver i sitt yttrande till Bergsstaten att flera områden kan påverkas negativt av undersökningsarbetet och det inte är lämpligt med en eventuell framtida brytning och anrikning av mineraler.

Simrishamns kommun skriver att det finns risk för att dricksvattnet blir förorenat och att det finns rödlistade arter och strandskyddade vattendrag inom undersökningsområdena.

Även Hörby finns med bland de kommuner som berörs.

– Vi socialdemokrater motsätter oss detta men vi har ännu inte formulerat ett yttrande, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Ska undersöka fler områden

I sammalagt tio områden i Syd- och mellanskåne vill det Londonbaserade företaget Scandivanadium Ltd undersöka. De vill leta efter guld, silver, zink, koppar, järn och vanadin. Företaget bildades i mars 2018 och har två ägare, båda inom finansvärlden. De har anlitat en svensk konsult, Amanda Scott på Scott Geological AB i Malå, som skrivit deras ansökningar till Bergsstaten.

– De är framförallt intresserade av att hitta vanadin, som används i batterier. Många företag letar efter vanadin. Priset har stigit mycket de senaste åren, säger Amanda Scott.

Minerallagen

I Sverige kan den som har förutsättningar att undersöka eller bryta en mineralfyndighet beviljas tillstånd att göra så enligt minerallagen, oavsett vem som äger marken. Minerallagen har också den viktiga funktionen att utifall det finns flera olika intressenter avgöra vem som ska ges företräde till fyndigheten och rätten att utvinna den. Mer om minerallagen kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.