• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskare har tagit fram ett nytt preparat som ska hjälpa mot diabetes – ur broccoli Foto: SVT/TT

Broccoli ska hjälpa diabetesdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Extrakt av broccoli hjälper patienter med diabetes typ 2 att reglera blodsockret. Det har forskargrupper vid Lunds och Göteborgs Universitet funnit efter flera års studier. Extraktet har enligt forskarna stora fördelar jämfört med traditionell medicin.

Forskarna har identifierat ämnet Sulforafan, som finns i i broccoli. En studie, där 97 patienter med diabetes typ 2 deltog, visar att de som fick extraktet hade väsentligt lägre halter av blodsocker.

Ronny Hansson är en av dem som har deltagit i forskningsprojektet. Han fick sin diagnos för sex år sen. En gång om dagen under tolv veckor har han tagit en sådan här shot.

– Det känns lite koncentrerat och vattnigt jämfört med när man normalt äter broccoli, men det smakar inte illa, säger han.

Få biverkningar

Jämfört med de mediciner som finns på marknaden i dag bedöms broccoliextraktet ha flera stora fördelar.

– Det angriper en central sjukdomsmekanism, nämligen att levern producerar för mycket socker. Det har också en mycket mild biverkningsprofil, säger Anders Rosengren, läkare och forskare vid Göteborgs universitet och ledare av den här studien.

TV: Se inslaget om broccoliforskningen

Broccoliextraktet kommer inte att registreras som medicin, utan målet är att få fram det som functional food, det vill säga mat med positiva hälsoeffekter. Men det innebär inte att man kan kasta de nuvarande medicinerna.

– Nej, det ska man absolut inte göra. Det här kan bli ett komplement till existerande läkemedel. En så komplex sjukdom som diabetes måste angripas från flera olika håll och vi tror att det här skulle kunna bli ett tillskott till en rad olika sätt att behandla den här sjukdomen, säger Anders Rosengren.

Snar lansering

Varje dos kräver fem kilo broccoli. Det går alltså åt stora mängder som måste vara fria från besprutningsmedel och andra miljögifter. Men ändå tror forskarna att det här blir billigare än traditionell medicin. De hoppas på att det finns på marknaden inom en snar framtid.

– Vi kommer nu att arbeta för att få det här godkänt och om det sker är målet att det ska komma patienterna till gagn redan inom något år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.