Ett diet på bönor och kornbröd ger tio procent mindre hjärt- och kärlsjukdomar enligt forskningen.
Birgitta Dahl tar emot Sydnytt i sitt hem i Lund. Hon berättar om den diet hon fick under en fyraveckorsperiod bestående av olika typer av bönor samt ett vitt bröd gjord av korn.
-Bönorna var goda men brödet var segt och tråkigt, säger Birgitta Dahl när hon tänker tillbaka på försöket.
Hon sätter en gryta på spisen och häller ner lite bruna bönor.
-Det här är jättegott men en del får ju problem med magen, men inte jag, det här har man ju ätit sen man var barn.
Minskar kolesterol
Att bönor signifikant skulle minska risken för hjärt-och kärlssjukdomar är bara ett av flera resultat som forskarna på Antidiabetic Food Centre, Anne Nilsson och Juscelino Tovar, har kommit fram till och som presenterades idag.
Anne Nilsson har visat hur framförallt bruna bönor bland annat kan motverka övervikt och diabetes genom att låta 16 ungdomar äta bönor på kvällen. Ett halvt dygn efteråt kunde man konstatera positiva blodsocker- och insulineffekter.
-Men alla bönor har positiva effekter på glukosregleringen.
Och Juscelino Tovar satte 46 kvinnor i Lund på fyraveckorsdiet bestående av bönor och kornbröd i olika former. Vilket gav liknande positiva effekter samt minskad kolesterol och minskat blodtryck.
– Om man äter så här så är risken att få hjärt- och kärlsjukdomar tio procent mindre, säger Juscelino Tovar
Gaser inget problem
I båda studierna är det de snälla bakterierna i tjocktarmen som stimuleras av bönornas fibrer och dom kommunicerar faktiskt med hjärnan och dämpar hungerkänslor. Dessutom skickas hormoner ut som motverkar diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
-Om befolkningen åt så här så skulle det vara tio procent mindre besök på grund av detta på lasaretten, säger Juscelino Tovar
Och för Juscelino Tovar som mer eller mindre är uppfödd på bönor i Venezuela är eventuella gaser i magen inga problem.
– Men det tar inte mer än två veckor för magen att anpassa sig säger Juscelino Tovar och ler.