• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bruna bönor ger längre liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att omvärdera skolmatsalens hatobjekt. Vill du leva länge är det en god idé att satsa på bruna bönor, visar forskning vid Lunds universitet.

Ett diet på bönor och kornbröd ger tio procent mindre hjärt- och kärlsjukdomar enligt forskningen.

Birgitta Dahl tar emot Sydnytt i sitt hem i Lund. Hon berättar om den diet hon fick under en fyraveckorsperiod bestående av olika typer av bönor samt ett vitt bröd gjord av korn.

-Bönorna var goda men brödet var segt och tråkigt, säger Birgitta Dahl när hon tänker tillbaka på försöket.

Hon sätter en gryta på  spisen och häller ner lite bruna bönor.

-Det här är jättegott men en del får ju problem med magen, men inte jag, det här har man ju ätit sen man var barn.

Minskar kolesterol

Att bönor signifikant skulle minska risken för hjärt-och kärlssjukdomar är bara ett av flera resultat som forskarna på Antidiabetic Food Centre, Anne Nilsson och Juscelino Tovar, har kommit fram till och som presenterades idag.

Anne Nilsson har visat hur framförallt bruna bönor bland annat kan motverka övervikt  och diabetes genom att låta 16 ungdomar äta bönor på kvällen. Ett halvt dygn efteråt kunde man konstatera positiva blodsocker- och insulineffekter.

-Men alla bönor har positiva effekter på glukosregleringen.

Och Juscelino Tovar satte 46 kvinnor i Lund på fyraveckorsdiet bestående av bönor och kornbröd i olika former. Vilket gav liknande positiva effekter samt minskad kolesterol och minskat blodtryck.

– Om man äter så här så är risken att få hjärt- och kärlsjukdomar tio procent mindre, säger Juscelino Tovar

Gaser inget problem

I båda studierna är det de snälla bakterierna i tjocktarmen som stimuleras av bönornas fibrer och dom kommunicerar faktiskt med hjärnan och dämpar hungerkänslor.  Dessutom skickas hormoner ut som motverkar diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

-Om befolkningen åt så här så skulle det vara tio procent mindre besök på grund av detta på lasaretten, säger Juscelino Tovar

Och för Juscelino Tovar som mer eller mindre är uppfödd på bönor i Venezuela är eventuella gaser i magen inga problem.

– Men det tar inte mer än två veckor för magen att anpassa sig säger Juscelino Tovar och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.