I videoklippet ovan får du träffa familjen Bashyn från Kiev – och höra mer om deras kritik.
Föräldrarna Kateryna Bashyna och Alexander Bashyn har varit minst sagt aktiva sedan de kom till Sverige i våras. De öppnade och drev en mötesplats för ukrainare i Hässleholm dit flyktingar från kriget kunde komma och få hjälp att ta sig fram i det nya landet.
Alexander Bashyn höll tal på svenska på nationaldagsfirandet i Hembygdsparken i Hässleholm. Han har tagit emot rikspolitiker i Hässleholm – samtidigt som Kateryna under flera månader var hemma med barnen tills dess att de fick börja skolan i Sverige.
De senaste månaderna har Alexander jobbat heltid på en salladsfabrik.
”Människorna vänliga, men inte staten”
Men nu har familjen fått nog. Av all byråkrati i Sverige och flyktingmottagandet som de beskriver som ”ett lotteri”. Ett exempel är den nya lagändringen från 1 juli som innebär att för att få hjälp med boende behöver alla ukrainska flyktingar först bo en period på ett av Migrationsverkets boenden för att bli tilldelade en kommun.
För att kunna gå kvar i skola under perioden på Migrationsverket skulle barnen Bashyn i så fall behöva pendla varje dag från Malmö till Mala skola utanför Hässleholm. Att bo kvar i Vankiva under tiden vore inget alternativ. Och familjen skulle sedan kunna bli tilldelad vilken kommun som helst i landet.
Flyttar till Norge
Nu tar familjen Bashyn sitt pick och pack och drar vidare till Norge i stället, ett land vars flyktingmottagande de hört gott om.
– Vi vill inte klaga – vi är säkra här och vi är mätta – men det verkar som att staten inte var redo för att ta emot så här många flyktingar. Människorna har varit vänliga men inte staten, säger Alexander Bashyn.
Här är ett reportage från i våras, när familjen öppnat en mötesplats för ukrainare i Hässleholm: