Lina Herbertsson, forskare vid Lunds Universitet, efterlyser mer halvöppna landskap, det gagnar både många insekter och fåglar. Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Dags att planera för humlor och bins överlevnad

Publicerad

Nu startar snart odlingssäsongen både i lantbruket och i trädgården. Det ger också en möjlighet att hjälpa humlor och bin, som blir allt färre. För utan pollinatörer riskerar man minskande skördar.

I Sverige finns omkring 300 arter av bin inräknat 40 arter av humlor. Och ungefär en tredjedel är rödlistade.

– Det är allvarligt och den allra största orsaken är att det finns för lite mat och boplatser, säger Lina Herbertsson, forskare vid Lunds Universitet.

”Trivs i halvöppna landskap”

Där det moderna jordbruket brett ut sig är det kort blomningstid och för välstädat. Förr fanns det mycket blomsterängar och betesmarker.

– I många delar av Sverige har jordbruket också försvunnit. Många insekter och fåglar trivs i lite halvöppna landskap, med små åkrar, ängar och betesmark. Men mycket har idag vuxit igen.

Även vissa ämnen i bekämpningsmedel har visat sig vara skadliga för pollinerande insekter och har delvis förbjudits inom EU.

– Det finns andra ämnen som inte är lika skadliga och det pågår forskning. För det ska inte drabba lantbrukaren eftersom det är jätteviktigt att vi kan producera mat till hela befolkningen, säger hon.

Klimatförändringar påverkar

Nyligen kom det en studie som visade att humlor redan påverkats negativt av klimatförändringen, berättar Lina Herbertsson, och det väntas bli värre.

– Vi vet att klimatet kommer att bli det största hotet mot den biologiska mångfalden, men idag är fortfarande förlusten av viktiga boplatser och mat det mest kritiska, säger hon.

Men det går att göra något

I den egna trädgården eller på balkongen kan man plantera blommor som räcker hela säsongen.

– Det ska vara inhemska växter som insekterna är vana att äta och man ska inte städa för mycket i trädgården.

Små grästuvor och komposthögar är bra boplatser, även gamla träd och krukor på balkongen.

– Nu när sälg och vide slår ut kan man ta och klippa fingertjocka bitar och och sticka ner i jorden, så får man en fin buske som pollinerar tidigt på säsongen, avslutar Lina Herbertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.