Lynetteholm kommer att ge plats för 35 000 invånare när den är klar fram emot år 2070. Folktinget fattade beslut om bygget för två år sedan och projektet har mötts av protester redan från början.
Bland annat fick byggherrarna överge planerna på att dumpa jordrester från anläggningsarbetet i Köge bukt. Länsstyrelsen i Skåne har också varnat för att bygget kan komma att blockera flödet av saltvatten till Östersjön.
”Påtaglig” risk för blockering
Och nu kommer alltså stöd av en dansk expertgrupp, enligt danska TV2 Kosmopol. Gruppen konstaterar att risken för blockering är ”påtaglig”. Särskilt den sista tredjedelen av halvön kommer att blockera Kongedybet, en av tre djupa rännor på Öresunds botten där saltvatten flödar in mot Östersjön.
– Då tycker vi att man ska överväga om Lynetteholm ska göras så stor som planerat eller om man ska göra den en tredjedel mindre och hålla sig på kanten av Kongedybet. Då skulle vi inte ha det här problemet, säger Stiig Markager, professor i havsmiljö vid Aarhus universitet till TV2 Kosmopol.
Propp mot Östersjön
Utvecklingsbolaget By og Havn som ska bygga Lynetteholm har tidigare sagt att halvön kommer att ha liten påverkan. Men det håller alltså inte expertgruppen med om. Stiig Markager menar att Danmark har ett särskilt ansvar.
– Vi ligger ju som en propp in till Östersjön. Så allt vi gör påverkar Östersjöns biodiversitet, säger han.
Vill inte kommentera
TV2 Kosmopol har sökt By og Havn och den danska transportministern. Ingen av dem vill kommentera expertgruppens rekommendation.
Så här har öresundsfiskare tidigare sagt om bygget av Lynetteholm: