Roxana Leyton, barnmorska på Skånes universitetssjukhus hon är en kvinna med mörkt hår och glasögon i sjukhuskläder. Till vänster Öresundsbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roxana Leyton är barnmorska som möter danska kvinnor som gör abort i Sverige. Hör om varför de söker sig till Sverige i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Danska kvinnor gör abort i Malmö – men nu kan aborträtten i Danmark bli generösare

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 20 kvinnor kommer årligen till Skåne från andra sidan sundet för att göra abort. Detta då fri abort är tillåtet fram till vecka tolv i Danmark, i Sverige gäller 18 veckor. Nu kan nya rekommendationer från Danmarks etiska råd öppna för förändringar av danska abortlagar.

Till Skånes universitetssjukhus i Malmö kommer omkring 5 000 abortsökande per år och som P4 Malmöhus rapporterat är ett fåtal av dessa från Danmark.

Enligt Roxana Leyton, abortansvarig barnmorska på sjukhuset, har antalet danskor som söker sig till Skåne legat på ungefär samma nivå sedan 2008. Då gjordes en lagändring som möjliggör för utländska kvinnor att göra abort i Sverige. Detta till ett självkostnadspris på upp mot 19 000 kronor.

– Man kan inte säga att det finns någon abortturism, säger Roxana Leyton och berättar att de utländska patienterna främst är kvinnor som tillfälligt bor eller jobbar i Sverige.

Abortlagar kan förändras

I Danmark har gränsen för fri abort varit tolv veckor sedan 1973, alltså nu i 50 år. Vill man göra abort efter vecka tolv måste man söka tillstånd.  

2022 sökte 863 kvinnor i Danmark om att få göra abort efter vecka tolv, varav 54 fick avslag, rapporterar Danmarks Radio.

Danmarks etiska råd har i slutet av september kommit med nya rekommendationer gällande abort. En majoritet av rådet rekommenderar att gränsen för fri abort ska höjas, antingen till 18 veckor så som gäller i Sverige, eller till 15 veckor. Rådet menar även att 15- till 17-åringar ska kunna göra abort utan föräldrars godkännande. 

Partierna inte överens

Folketinget är oense kring frågan och ämnet har debatterats under året, med partier som både förespråkar att höja gränsen för fri abort och de som vill att de nuvarande lagarna ska fortsätta gälla.

Flera av de danska partierna har uppgett att de vill avvakta att ta ställning till efter det etiska rådets rekommendationer, som nu alltså lyder att gräsen bör höjas.  

I motiveringen till den nya rekommendationen finns bland annat att det ökar möjligheten till kvinnors självbestämmande och att man baserat på erfarenheter från andra länder har belägg för att en högre gräns inte medför väsentligt fler aborter.  

Så många aborter görs i Sverige:

2022 gjordes omkring 35 450 aborter i Sverige. 

2022 gjordes 94 procent av aborterna i Sverige före vecka tolv.

96 procent av aborterna i Sverige genomfördes utan kirurgiska ingrepp, det vill säga genom medicinsk metod.

Både antalet och andelen aborter har varit relativt konstant i Sverige sedan 1980-talet, 18 aborter per 1 000 kvinnor i fertil ålder i befolkningen. 

Andelen aborter bland tonåringar minskar i Sverige. Under 2022 rapporterades 8 aborter per 1 000 flickor i åldersgruppen 15–19 år, en minskning från 25 per 1000 år 2006. 

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.